Belgacom verwerpt fraudebeschuldiging

Bron © BELGA

Foto: EPA

Belgacom vindt niet dat het thuishoort tussen de internationale bedrijven die op grote schaal belastingen ontwijken via geheime akkoorden met de Luxemburgse fiscus. Belgacom heeft telecomactiviteiten in het groothertogdom, en dus is er van ontwijking geen sprake.

Dat argumenteerde woordvoerder Jan Margot donderdag in De Ochtend op Radio 1. Advieskantoor PwC stelt in De Tijd dan weer dat er niets illegaals of onethisch aan de gang is.

Belgacom onderstreept dat het in ons land wel degelijk heel wat belastingen betaalt. In totaal ontving de Belgische schatkist “meer dan anderhalf miljard” van Belgacom, zo verwees woordvoerder Margot naar 170 miljoen euro aan belastingen, taksen op allerhande activiteiten in België en de 260 miljoen euro aan dividenden die de Belgische staat als aandeelhouder opstreek.

Het akkoord met de Luxemburgse fiscus is niet strafbaar. Bovendien heeft Belgacom wel degelijk telecomactiviteiten in Luxemburg, met dochterbedrijf Tele2 Tango dat honderd werknemers telt. “Dan is het logisch dat je onder de Luxemburgse belasting valt”, aldus Margot. “Ik denk dat wij niet passen in het rijtje waar dit onderzoek nu op wijst.”

PWC ziet geen probleem

Advieskantoor PwC onderstreept in De Tijd dan weer dat er “niets illegaals, onethisch of ongehoord” is aan de fiscale deals die aan het licht kwamen via de ‘Luxembourg Leaks’. “Alle EU-lidstaten, waaronder Luxemburg, bieden verschillende soorten belastingstimuli aan, wat in overeenstemming is met hun recht op fiscale soevereiniteit”, argumenteert het bedrijf.

Nog volgens PwC is sprake van “verouderde documenten” en kunnen de journalisten die de zaak onderzochten “geen volledig begrip hebben van de structuren waarvan sprake is”.

Door
AANGERADEN