Foodfotograaf Tony Le Duc wint rechtszaak tegen Woestijnvis

Bron © De Tijd

Sergio Herman en Tony Le Duc samen op de boekenbeurs 2014 Foto: WAS

Minestrone, de culinaire uitgeverij die in 2008 werd opgericht door foodfotograaf Tony Le Duc, heeft in beroep grotendeels gelijk gekregen in een conflict met het productiehuis Woestijnvis, zo schrijft De Tijd. Inzet van de zaak: de opbrengst van het succesboek De Basis.

De Belgische foodfotograaf Tony Le Duc pakte in 2004 samen met kok en journalist Filip Verheyden uit met De Basis, een supereenvoudig kookboek met basisrecepten, maar extra aandacht voor fotografie en vormgeving. In tien jaar tijd werden al 150.000 exemplaren verkocht van het boekje dat werd uitgegeven als een luxebijbel, in een zwarte linnen band met leeslint en goud op snede.

De Basis kreeg met Het Product en Het Gerecht ook nog twee opvolgers, en de trilogie werd ook in het Frans, Duits en Engels vertaald. Dat bracht de wereldwijde verkoop van het succesnummer op 350.000 exemplaren.

Le Duc gaf het boek uit onder zijn eigen uitgeverij Homarus (dat in 2008 opging in Minestrone waarvan topkok Sergio Herman in 2011 medeaandeelhouder werd) en bereikte in 2004 een akkoord met productiehuis Woestijnvis om de inhoud van De Basis te verpakken in korte ‘Smik Smak’-televisiefilmpjes die datzelfde jaar nog werden getoond in het programma Man bijt Hond.

Volgens Woestijnvis zou het kookboek dankzij die televisieaandacht extra hebben verkocht en het productiehuis meende daarom recht te hebben op royalty’s voor alle herdrukken van De Basis sinds 2004, zo schrijft De Tijd vandaag. Door de hoge verkoopcijfers van het kookboekje liep die claim op tot ongeveer 300.000 euro.

Ondanks de afwezigheid van een contract tussen de twee partijen, werd uitgeverij Minestrone in eerste aanleg veroordeeld. Er was immers wel mailverkeer dat kon worden opgevat als ‘een intentie tot contract’: Woestijnvis had interesse getoond om nieuwe uitgaven van De Basis mee te financieren, maar daar is nooit iets concreets van in huis gekomen.

Het hof van beroep in Antwerpen heeft de uitspraak in eerste aanleg nu grotendeels ongedaan gemaakt en geoordeeld dat Minestrone enkel royalty’s moet uitbetalen voor de oplage uit de tweede druk van De Basis. Woestijnvis moet op zijn beurt de uitstaande facturen voor de ‘Smik Smak’-filmpjes betalen.

De uitspraak van de rechtbank komt net op tijd: zondag viert Minestrone de tiende verjaardag van De Basis met een bescheiden feestje op de Boekenbeurs in Antwerpen, waar ook de heruitgave van Sergio Hermans Desire wordt voorgesteld, net zoals het nieuwe boek van zijn vrouw Ellemieke Vermolen.

Door edm
AANGERADEN