Coucke: ‘Had liever meerwaardebelasting betaald’

© BELGA

‘Ik had veel liever vandaag meerwaardebelasting betaald, maar dan de afgelopen 27 jaar niet constant geconfronteerd te zijn geworden met veel te hoge sociale lasten’. Met die opmerking pareert Omega Pharma-topman Marc Coucke de kritiek dat hij geen belasting betaalt op de winst die hij boekt bij de verkoop van zijn bedrijf.

Pascal Dendooven/Wim Lecluyse

Coucke beet van zich af op een persconferentie naar aanleiding van het door hem opgerichte farmabedrijf aan het Amerikaanse Perrigo. Dat bedrijf betaalt 2,48 miljard euro en neemt 1,1 miljard euro schulden over. Coucke zelf incasseert 1,24 miljard, de helft contant en de helft in aandelen.

Op dat bedrag moet hij door het ontbreken van een meerwaardebelasting in ons land geen belasting betalen. Coucke gaf aan de ophef te begrijpen, maar liet het daar niet bij. Op de toelichting van vandaag noemde hij België ‘een vreselijk inefficiënt land’. ‘Ik heb me 27 jaar lang door bureaucratie geworsteld. Ik heb 27 jaar lang de nadelen ondervonden. En nu komt daar het enige voordeel waar ik kan van profiteren. Ik had het liever anders gehad en nu betaald.’

Coucke verwees ook expliciet naar de loonkosten in ons land. ‘Mensen verdienen hier niet te veel, maar ze kosten te veel’. Hij riep dan ook op om een aantal ‘inefficiënties’ weg te werken. Als voorbeelden verwees Coucke ondermeer naar de senaat, en naar de structuren in ons land en sprak van ‘een bodemloze put’.

Na de verkoop van Omega Pharma is het leven van Coucke als ondernemer nog niet voorbij. ‘Het stukje dat ik nu bespaar op belastingen gaat veel meer opbrengen aan de overheid. Ik ga dat goed herinvesteren in nieuwe Omega Pharma’s’.

Perrigo zal Omega Pharma uitbouwen tot een Europese hub, maakt Coucke zich sterk. ‘We gaan nog groeien’. Dat beide bedrijven goed op elkaar lijken was voor hem mee de reden om te kiezen voor Perrigo. ‘Het is Omega Pharma in het groot. Ze hebben dezelfde mentaliteit’.

‘Eerlijker systeem’

Vanmorgen vroeg reageerde Coucke al duidelijk geprikkeld op de ophef die ontstaan was over het feit dat hij geen belasting hoeft te betalen op de winst die hij maakt. Volgens hem is de oplossing om het systeem eerlijker te maken dan ook het aanmoedigen van het ondernemerschap, zodat meer bedrijven in de voetsporen van Omega Pharma kunnen treden.

Coucke reageert op heisa overname

"Ik snap al de heisa, maar ik ben ervan overtuigd dat ik veel meer aan de Belgische staatskas ga bijdragen door te investeren in nieuwe bedrijven." Dat zegt Marc Coucke in een reactie op de berichtgeving dat hij geen belasting moet betalen op de meerwaarde van de verkoop van zijn aandelen.

"Ik heb hierin altijd een sociaal en neutraal standpunt ingenomen", zei Coucke. "Ik zeg niet dat zoiets eerlijk is, maar het systeem is verkeerd. Wij hebben fortuinen betaald aan sociale lasten. De medewerkers verdienen niet te veel, ze kosten te veel. Ik ben een van de weinige ondernemers die ook tegen de indexsprong is. Ik ben ervan overtuigd dat ik veel meer aan de Belgische staatskas ga bijdragen door te investeren in nieuwe bedrijven, dan het nu in de niet-efficiënte bodemloze put van de Belgische overheid te steken. Het Belgisch systeem kost veel te veel aan de werknemers. Ik steek het liever in vijftig nieuwe bedrijven."

Coucke kondigde aan dat hij een nieuw fonds zal opstarten dat investeert "in startups van jonge Belgische IT- en internetwizards" en een fonds voor fundamenteel onderzoek naar kankerproducten.

Marc Coucke blijft werken

Marc Coucke is niet van plan om te gaan rentenieren, nu hij euromiljardair is. Hij blijft werken voor Perrigo, het bedrijf dat zijn Omega Pharma heeft gekocht voor 3,6 miljard. Hij zou kunnen stoppen met werken, maar dat interesseert hem gewoon niet. Dat hij met zijn fortuin nog vanalles gaat ondernemen, daar twijfelt niemand aan.

Nu in het nieuws