"Ik ben 25 en nog maagd. Ben ik een uitzondering?"

© *

"Ik ben een man van bijna 25 en heb zo goed als geen ervaring met vrouwen. Ik zou graag een relatie hebben, maar betrap me erop dat ik dit meer wil om seks te ervaren dan om de eigenlijke relatie." Seksuoloog Alexander Witpas geeft advies.

Ik ben een man van bijna 25 en heb zo goed als geen ervaring met vrouwen. Ik zou graag een relatie hebben, maar betrap me erop dat ik dit meer wil om seks te ervaren dan om de eigenlijke relatie. Ik vind mezelf daardoor net ‘seksverslaafd’, omdat ik het gevoel heb alleen seks te willen en geen relatie. Ben ik echt zo’n uitzondering? En hoe moet ik een vriendin vinden na een leven zonder ervaring? Ik voel een zekere tijdsdruk, alsof er een magische grens is waarna het enorm moeilijk wordt om nog een ‘normale’ relatie te vinden.

In vergelijking met je leeftijdsgenoten ben je er inderdaad redelijk laat bij. Maar dat lijkt me op zich geen reden om te wanhopen. Ben je een uitzondering? Puur statistisch gezien eerder wel. Als je afgaat op berichten in de media lijkt het alsof zowat iedereen op zijn of haar vijftiende al de koffer is ingedoken, maar dat beeld klopt niet. Uit onderzoek weten we dat bij de 18- tot 29-jarigen de helft nog geen ervaring had op hun zeventiende verjaardag. Op hun 18de verjaardag had ongeveer 75 procent zijn of haar eerste keer achter de rug. Op jouw leeftijd is 2 à 3 procent nog maagd. Er is bij mijn weten geen magische grens. Ik ken verhalen van mensen die na hun dertigste nog begonnen zijn aan seks en die daar heel gelukkig mee zijn.

Hoe komt het dat sommige mensen op hun 25ste nog geen ervaring hebt met seks? Uit onderzoek blijkt dat er grosso modo drie groepen zijn. Ten eerste zijn er degenen die helemaal niet geïnteresseerd zijn in seks of relaties. Ze doen er niet aan mee, en voelen ook geen gemis. Een tweede groep zou wel seks en een relatie willen, maar leeft in een cultuur waar dat alleen maar kan wanneer je getrouwd bent. En om de één of andere reden lukt dat niet. Een laatste groep geeft als antwoord dat ze gewoon nooit verliefd zijn geworden, of de ware nog nooit zijn tegengekomen.

LEES OOK. Nog nooit een orgasme gehad? Seksuologen vertellen waar het misloopt en hoe het wél moet (+)

Ik kan uit je vraag niet opmaken of je in een van die groepen past en zo ja welke. Misschien heb je nog heel andere redenen die verklaren waarom je tot nu toe geen seks of relatie had. Je eigen verhaal grondig verkennen lijkt me wel belangrijk, voor je de conclusie trekt dat je een hopeloos geval bent. Misschien verschil je in niks van je leeftijdsgenoten en heb je alleen bijzonder veel pech gehad. Maar misschien is er ook meer aan de hand. Bijvoorbeeld: is het voor jou praktisch mogelijk om potentiële partners tegen het lijf te lopen? Breng je genoeg tijd door op plaatsen waar dat zou kunnen? Als je bijvoorbeeld de hele tijd alleen maar aan het werken/ slapen/gamen/surfen/blowen bent en nooit je huis verlaat, dan haalt dat je kansen uiteraard naar beneden. En hoe zit het met je sociale vaardigheden en je sociale durf? Weet je hoe je contacten kunt leggen en onderhouden met mensen? Hoe je complimenten kunt geven en luisteren naar de ander? Durf je jezelf bloot te geven als je iets voelt voor iemand? Ben je bereid om het risico op afwijzing te trotseren? Zijn er bepaalde emotionele moeilijkheden die je tegenhouden, trauma’s uit het verleden, of zaken waarvoor je je schaamt? Welke pogingen heb je in het verleden gedaan, wat ging er fout en wat ging er goed?

Als je bij het beantwoorden van die vragen merkt dat je op een aantal negatief scoort, dan is er nog geen man overboord. Aan al die punten kun je werken, op je eentje, of met de hulp van een betrouwbare derde.

En om af te sluiten: dat je op dit moment meer verlangt naar de ervaring van ‘seks’ dan naar een ‘relatie’, daar zou ik niet te veel over piekeren. Als je echt zo goed als geen ervaring hebt, dan is het sowieso maar denkbeeldig gespin in je hoofd. Hoeveel belang je hecht aan seks binnen een relatie kun je volgens mij maar te weten komen als je seks en een relatie hebt. En dan nog: elke relatie is anders, en ze verandert doorheen de tijd, ook als het over seks gaat. Als je gebrek aan ervaring je ongelukkig maakt, dan zou ik eerst uitzoeken wat er op dit moment ontbreekt om die ervaring op te doen, en daar je energie in steken. Over de rest kun je je dan later zorgen maken.

Seksuoloog Alexander Witpas geeft antwoord op jouw seksvraag. Mail je vraag naar seks@nieuwsblad.be

LEES OOK