Taskforce fiscale hervorming Brussels gewest voorgesteld

Bron © belga

Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel en zijn collega van Huisvesting, Céline Fremault. Foto: Photo News

Brussel -

Woensdag is de taskforce voorgesteld die de Brusselse regering moet adviseren in de fiscale hervorming die ze tijdens deze legislatuur wil doorvoeren om de gewestelijke fiscaliteit billijker en minder complex moet maken, nu het hoofdstedelijk gewest er door de zesde staatshervorming er een aantal bevoegdheden en extra middelen heeft bijgekregen.

Door de hervorming wil de regering eigenaars die geen personenbelasting betalen in Brussel laten bijdragen tot de financiering van het gewest.

De fiscale hervorming beoogt een dubbele doelstelling met in achtneming van het budgettaire evenwicht, stelde Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel bij de voorstelling. Zoals in het regeerakkoord vermeld werd, wil de regering de forfaitaire gewestbelasting van 89 euro en het aanvullend procent agglomeratiebelasting op de personenbelasting afschaffen.

Dat wordt gecompenseerd door een lichte verhoging van de onroerende voorheffing. Dat kan gebeuren door een vermeerdering van het basistarief, van de opcentiemen, of een combinatie van beide, aldus Vanhengel. Wat de woonbonus betreft, benadrukte zowel Vanhengel als zijn collega van Huisvesting, Céline Fremault, dat Brussel in tegenstelling tot Wallonië en Vlaanderen, deze maatregel zal behouden in afwachting van de fiscale hervorming.

De taskforce Fiscale Hervorming bestaat uit tien experts zoals Axel Haelterman (KU Leuven en lid van de Hoge Raad van Financiën), Didier Leemans, voorzitter van de Hoge Raad van Financiën, afdeling Fiscaliteit, en Michel Maus (VUB, Ugent en UA).

Tegen maart moet ze een voorontwerp van fiscale hervorming overmaken aan de Brusselse regering, die daarop de hervorming kan uittekenen. Eind volgend jaar zou de hervorming dan door het Brussels Parlement moeten worden goedgekeurd.

Door
AANGERADEN