Eurostar vol ambitie op twintigste verjaardag

Bron © BELGA
  • Eurostar-topman Nicolas Petrovic pronkt met een van de nieuwe Eurostar-treinen.

Eurostar is bezig met een investering van ruim 1 miljard pond (1,25 miljard euro) in de toekomst van het bedrijf. De nieuwe Siemens-treinstellen, die het grootste deel van die investering omvatten, ‘staan symbool voor onze groei-ambities’, zo zei Eurostar-topman Nicolas Petrovic donderdag bij de voorstelling van het eerste exemplaar van de nieuwe treinen in Londen.

Eurostar rijdt sinds 14 november 1994 tussen Londen en het Europese vasteland en viert vrijdag dus zijn twintigste verjaardag. “In het begin was er veel scepticisme, maar nu is het ondenkbaar dat er geen Eurostar zou zijn”, zei Petrovic. Wie had 20 jaar geleden gedacht dat mensen enkele dagen zouden gaan kerstshoppen in Londen, of voor een dag naar een meeting gaan in Parijs?, klonk het nog. “We zijn erin geslaagd een markt te creëren. Tegenwoordig kan je je geen leven meer voorstellen tussen Londen, Brussel en Parijs zonder Eurostar.”

Petrovic kijkt met veel vertrouwen en veel ambitie naar de toekomst. “Het verleden was prachtig, maar het gaat allemaal om de toekomst: we gaan de komende drie jaar Eurostar volledig heruitvinden”, luidde het. Daarbij wordt er meer dan 1 miljard pond geïnvesteerd in de vloot, de stations en een digitaal platform.

Meest opvallende investering is die in nieuwe treinstellen van de Duitse constructeur Siemens. Eurostar bestelde er eind 2010 tien van, die vanaf eind volgend jaar de huidige vloot van 27 door het Franse Alstom gebouwde Eurostars zullen vervoegen. Donderdag werd een extra bestelling van nog eens zeven Siemens-treinen aangekondigd. Ook de interieurs van de huidige vloot worden volledig vernieuwd.

“De nieuwe treinen staan symbool voor onze ambities”, aldus Petrovic. “We groeien al tien jaar op rij en we willen blijven groeien.” Becijferde doelstellingen gaf de Eurostar-topman niet mee.

Door
AANGERADEN
Meest recent