Besparingen bij Volvo Trucks hebben geen grote gevolgen voor België

Bron © belga

Foto: BELGA

De Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo gaat wereldwijd een duizendtal jobs schrappen. Dat is het gevolg van een operatie waarbij een deel van de productie van bouwmachines naar China wordt verhuisd, zo heeft de onderneming donderdag bekendgemaakt. De maatregel lijkt geen grote gevolgen te hebben voor België. Eerder donderdag had minister van Werk Kris Peeters (CD&V) aangegeven contact te zullen opnemen met de directie van Volvo Trucks over de aangekondigde besparingen.

Door de aangekondigde verhuisoperatie bij Volvo Trucks sneuvelen vooral in Polen, de VS en Brazilië banen, zo meldt het bedrijf in een mededeling. Ook in Zweden zouden tot 150 werknemers getroffen worden. SDLG, de Chinese tak van Volvo Group, zal die activiteiten overnemen.

Volvo Construction Equipment telt ook in het Belgische Vilvoorde 1.300 personeelsleden. Maar die vestiging lijkt te worden gespaard van al te groot jobverlies. ‘Ik kan niet met honderd procent zekerheid zeggen dat er geen jobs zullen verdwijnen in Vilvoorde. Maar als het al zou gebeuren, dan zullen er zeker niet veel mensen bij betrokken zijn’, zegt Kina Wileke, woordvoerster van Volvo Group.

De operatie maakt deel uit van een bezuiningingsprogramma dat de groep in oktober had aangekondigd. De bedoeling is om tegen eind 2015 ongeveer 1,1 miljard euro te besparen. Naar aanleiding daarvan waren woensdag nog berichten in de media verschenen waarin het verlies van 3.000 banen werd voorspeld, maar dat werd dezelfde dag als 'pure speculatie' afgedaan door de vrachtwagenbouwer.

'Werknemers in Gent en Vilvoorde zijn ongerust'

Eerder donderdag liet minister van Werk Kris Peeters (CD&V), na een parlementaire vraag van Meryame Kitir (SP.A), weten contact te zullen opnemen met de directie van Volvo Trucks over de berichtgeving van de wereldwijde ontslagen bij de truckbouwer. 

Kitir, die zelf actief was bij Ford Genk, maakte Peeters er tijdens het wekelijkse vragenuurtje op attent dat er bij Volvo Trucks in Gent en Vilvoorde samen 6.500 mensen werken. ‘Die mensen zijn bezorgd’, aldus de SP.A-politica, die de minister opriep ‘de mouwen op te stropen’.

De CD&V-vicepremier antwoordde dat er geen enkel dossier bij de FOD Arbeid en Tewerkstelling op tafel ligt en dat de directie heeft laten weten dat er geen enkel concreet herstructureringsplan voor België van Volvo Trucks is. ‘Maar wij moeten altijd zeer snel op de bal spelen. Ik zal daarom kortelings contacten leggen om tekst en uitleg te krijgen’, besloot Peeters.

De groep, die naast bouwmachines ook trucks en bussen maakt, telt wereldwijd 110.000 werknemers

Door
AANGERADEN
Meest recent