Filmpje heldhaftig Syrisch jongetje in scène gezet

Eerder deze week dook een filmpje op waarin een heldhaftig jongetje een meisje met gevaar voor eigen leven redt uit een vuurgevecht. Nu blijkt dat het filmpje niet afkomstig is uit Syrië, maar in scène werd gezet door een groep Noorse filmmakers.

De video werd de voorbije dagen meer dan 5 miljoen keer bekeken op het internet. Maar het filmpje is dus niet echt opgenomen in Syrië. De Noorse filmmaker Lars Klevberg draaide het filmpje in Malta in mei van dit jaar op een locatie waar eerder scènes uit Troy en Gladiator werden opgenomen. Het jongetje en het meisje zijn professionele acteurs, terwijl de stemmen op de achtergrond afkomstig zijn van Syrische vluchtelingen in Malta.

Klevberg vertelde aan de BBC dat hij hoopte dat zijn video een boodschap van hoop zou verspreiden. ‘We maakten gebruik van een tactiek die vaak wordt gebruikt in conflicten, namelijk een video verspreiden die echt lijkt te zijn. We wilden zien of de film het debat over kinderen in oorlogssituaties kon losmaken en hoe de media op de video zouden reageren,’ aldus Klevberg.

Lees meer bij de BBC

Door
AANGERADEN