De Boekentoren is leeg: drie miljoen boeken zijn verhuisd

© fvv

© fvv

1 / 2

Uit de Gentse Boekentoren zijn maandag de laatste van ruim drie miljoen boeken en bijzondere werken gehaald. Daarmee is de Boekentoren leeggemaakt en klaar voor een grondige renovatie tegen de 200ste verjaardag van de instelling in 2018.

Bert Staes

Begin september werd gestart met het overbrengen van de werken naar een hoogtechnologisch ondergronds depot. Die werken zullen vroeger dan eind november geklaard zijn.

"De laatste boeken uit de elfde verdieping zijn naar beneden gebracht, we verwachten dat de werken tegen donderdagmiddag uitgepakt zijn", zegt collectiebeheerder Hendrik Defoort. "Daarna volgen de allerlaatste klussen, zoals het afbreken van de buitenlift en weer dicht maken van de ramen, waarna we de toren opleveren."

Vlekkeloos

Aan het huzarenwerk ging vier jaar voorbereiding vooraf. "Dankzij die voorbereiding kon alles vlekkeloos gebeuren, vóór op schema en zonder meerkosten. Alles gebeurde in samenwerking met de Nederlandse verhuisfirma, het is een zeer goed huwelijk geweest."

Tot aan de kerstvakantie wordt de collectie geregistreerd in het ondergronds depot, vanaf 5 januari 2015 zijn de werken opnieuw raadpleegbaar vanuit de Rozier. Allicht in april zal de bibliotheekwerking naar het Hiko in de Sint-Hubertusstraat verhuizen. De restauratie van de Boekentoren zit momenteel in een tweede fase.

Aan de Sint-Hubertusstraat zijn er momenteel 'buitenschilderwerken', die gevolgd worden door de betonrenovatie van de toren. Tegen het academiejaar 2017-2018 moet de derde fase afgerond zijn, en dat is een volledige renovatie van het binnenwerk van de Boekentoren en onder meer leeszalen en depots.

LEES OOK

Nu in het nieuws

Meer nieuws uit Gent