Uniek schilderij(tje) van Michael Borremans aan de stadshal van Gent onthuld

© Stad Gent

© belga

© belga

© bst

© Stad Gent

© bst

© bst

© belga

© belga

© bst

1 / 10

Het kunstwerk dat schilder Michaël Borremans de voorbije weken heeft gemaakt op de klokkentoren aan de stadshal is sinds dinsdagochtend te zien. Het werk kreeg de titel 'De Maagd' en wordt door Borremans geschonken aan de Stad Gent.

Bert Staes

Borremans begon enkele weken geleden verhuld achter een stelling met een doek met het aanbrengen van het kunstwerk. 'Michaël Borremans schonk dit kunstwerk aan de stad Gent. Daarmee wordt het stedelijk patrimonium verrijkt met een kunstwerk van ongeziene waarde, het eerste werk van Borremans in de publieke ruimte', zegt Stad Gent.

Het schilderij kreeg de titel ‘De Maagd’ en stelt een zwartharig meisje voor tegen een donkere achtergrond. Ze is zelf ook geheel in het zwart gekleed, op een wit kraagje na, en blikt zijdelings naar de stadshal. Uit haar ogen komen twee heldere lichtstralen. Het schilderij bevindt zich op de klokkenstoel boven de liftdeur. Borremans bracht zijn signatuur aan op de achterkant van het werk, in de klokkenstoel.

Annelies Storms, schepen van cultuur, toerisme en evenementen: ‘Ik ben Michaël Borremans bijzonder dankbaar voor het prachtige kunstwerk dat hij ons geschonken heeft. Op die manier kunnen alle Gentenaars en iedereen die Gent bezoekt kennismaken met hedendaagse kunst van topniveau. De komende jaren zal ik nog sterker inzetten op kunst in de publieke ruimte en wil ik nog meer kunstintegraties realiseren.’

Michaël Borremans behoudt met deze schenking het recht om eventueel ook op de vier sokkels van de stadshal een kunstwerk aan te brengen. De kunstenaar wil het werk voor zich laten spreken en wenst geen verdere commentaar te geven op zijn werk.

LEES OOK

Nu in het nieuws