Nederland had noodplan om terug te keren naar gulden

Bron © belga

De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Foto: EPA

Het toenmalige Nederlandse kabinet Rutte-1 heeft zich op het hoogtepunt van de eurocrisis in 2012 voorbereid op een terugkeer naar de gulden. De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat dinsdag tegen RTLZ.

Volgens Dijsselbloem hoeft daar nu niet meer geheimzinnig over gedaan te worden, maar was het niet mogelijk om het destijds toe te geven. Volgens hem was het zeer terecht en verstandig om er toen niet openlijk over te praten.

Als je het voorbereiden op rampscenario’s zou laten blijken op het hoogtepunt van de crisis, dan zou dat leiden tot paniek op de financiële markten en het massaal weglopen van beleggers. ‘Dus je bereidt je voor, maar je maakt het niet bekend. Heel verstandig.’

Toenmalig Nederlands minister van Financiën Jan Kees de Jager wilde nooit spreken over een terugkeer naar de gulden en heeft nooit expliciet toegegeven dat Nederland voorbereid was op het einde van de euro. Wel zei hij in juni 2012 op vragen over noodscenario’s: ‘U kunt er altijd van uitgaan dat iedere minister van Financiën zich voorbereidt op alle mogelijke en ook ondenkbare scenario’s.’

In het tv-programma Argos Medialogica wordt dinsdag gemeld dat het bewuste scenario voor een terugkeer naar de gulden ‘Florijn’ heette. Een team van ambtenaren sprak er over. ‘Het team kwam regulier op vrijdagmiddag na de ministerraad bij elkaar op het ministerie van Financiën, maar kon ook heel snel aanwezig zijn als we even een beslissing moesten nemen’, aldus De Jager in Argos.

Volgens hem waren Nederland en Duitsland bij de weinige landen die dergelijke scenario’s opstelden, ook in overleg met elkaar. Dijsselbloem wilde dinsdag over Duitsland niets zeggen.

Door
AANGERADEN
Meest recent