OVERZICHT. Hier zal u de staking voelen

Bron © belga
In vier provincies – Antwerpen, Limburg, Henegouwen en Luxemburg – wordt maandag gestaakt. De meeste hinder wordt in de Antwerpse haven verwacht, maar dat heeft gevolgen doorheen het hele land.

Volg maandag onze live verslaggeving als u op de hoogte wil blijven van de hinder door de staking.

Op de weg

De drie vakbonden willen maandagochtend vroeg vier plaatsen rond Antwerpen bezetten met grote intersyndicale piketten, om het verkeer te hinderen. De locaties houden ze geheim. 

Wie richting Brussel of Antwerpen moet met de wagen, zoekt best naar een alternatief. Als het kan, probeer thuis te werken. Zowel bij het openbaar vervoer als op de weg wordt er hinder verwacht. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt voor een extra vroege ochtendspits. 'Al rond zes uur morgenochtend verwachten we lange files', vertelt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. 

Bekijk hier de situatie op de weg alvorens u naar het werk vertrekt.

Op het spoor

In de vier betrokken provincies vertrekken wellicht geen treinen. Dat zal gevolgen hebben voor de rest van België, want die treinen rijden door naar Oost- en West-Vlaanderen, of Charleroi. 

Ook de dienstregeling van het internationale reizigersvervoer, zoals Thalys, Eurostar, TGV, ICE en de Beneluxtrein, zal overigens forse hinder ondervinden.

Overzicht van de storingen op het spoor

Bussen


In Limburg en Antwerpen rijdt wellicht geen enkele bus van De Lijn. Dat laat zich voelen tot in het Waasland, en de regio Aarschot. Bij openbaarvervoersmaatschappij De Lijn in Antwerpen klinkt het dat men de situatie vooraf moeilijk in kan schatten. ‘Vanaf ‘s ochtends zeer vroeg zullen we bekijken welke ritten rijden. Vanaf 6.00 uur zullen we dit dan communiceren via onze kanalen, en om de twee uur maken we een update’, zegt woordvoerder Marc Deschuyter. In elk geval wordt de nodige hinder verwacht in Antwerpen, en ook in Limburg. 

De Lijn geeft een overzicht van de storingen op haar website

Bedrijven

Wie toch op het werk geraakt riskeert ook de staking te voelen, vooral in de grotere bedrijven in de industrie. Volgens de voorzitter van ABVV Limbur zal er, op basis van de informatie waarover de bond voorlopig al beschikt, niet of nauwelijks gewerkt worden in een 100-tal bedrijven,'en niet van de minste. De vakbonden lijken niet van plan om kmo-zones af te grendelen.

Scholen


De meeste scholen blijven open, al zijn er veel individuele leerkrachten die staken. De scholen zijn verplicht voor opvang te zorgen. In de stad Antwerpen verwacht men dat vooral stedelijke basisscholen staken. Elders in de provincie blijven de basisscholen gespaard, maar gaan de secundaire scholen plat.

Warenhuizen

Volgens de vakbonden zullen twee op drie grote supermarkten dicht blijven. Kleinere supermarkten, die bijvoorbeeld door zelfstandigen worden uitgebaat, blijven open. 

Ziekenhuizen en kinderopvang

De kinderopvang in het Antwerpse zou stevig getroffen worden. ‘Van de 34 kinderdagverblijven blijven er voorlopig twee volledig en twee gedeeltelijk geopend. Al de rest is gesloten’, stelde woordvoerster Wini Condic Begov donderdag. ‘Bij de deels geopende verblijven worden afspraken gemaakt met de ouders. Ook kan het niet uitgesloten worden dat nog meer personeel maandagochtend beslist om te staken. Dat recht hebben ze.’

Volgens ABVV Limburg-voorzitter Pierre Vrancken zullen heel wat ziekenhuizen in Limburg op minimumbezetting werken.

Post

Bij de post is het nog onzeker wat de gevolgen van de staking zullen zijn. Het postsorteercentrum van Antwerpen X, van waaruit de post wordt verdeeld naar Antwerpen en Limburg, wordt door stakersposten geblokkeerd.

Stadsloketten

Ook aan de stadsloketten wordt hinder verwacht. Al wordt daar wel geprobeerd in een minimumdienstverlening te voorzien, en er wordt gevraagd alle afspraken van maandag te verplaatsen.

Haven

In de provincie Antwerpen wordt met de staking van maandag wellicht het hardst gekeken naar de impact op Antwerpen en zijn haven. Met vier vaste en mogelijk mobiele stakingsposten wordt verwacht dat de haven grotendeels stil zal liggen. Vakbonden roepen op tot waardig protest, al zorgt de recente arrestatie van een klein aantal havenarbeiders voor nervositeit.

Gevangenissen

De gevangenissen zullen plat liggen waarschuwde Pierre Vrancken, voorzitter van ABVV Limburg donderdag. In Luxemburg zullen er stakingsposten zijn in de drie gevangenissen van de provincie (Aarlen, Marche en Saint-Hubert).

Luchthaven

De luchthaven van Zaventem ondervindt geen hinder. Op de luchthaven van Charleroi zouden vliegtuigen gewoon kunnen opstijgen, zegt de directie. De vakbonden willen echter de toegang blokkeren. 

Metaalsector

In Luxemburg zijn er ook stakingsposten voor alle metaalfabrieken van de provincie, zoals Eurolocks of Magolux. ‘Maar werkwilligen zullen we niet tegenhouden, dat is niet onze bedoeling’, zegt Serge Carême van de socialistische vakbond.

Door jta, skn, aro
AANGERADEN