VBO: ‘Informeel sociaal overleg alle kansen geven’

Bron © belga

Gedelegeerd bestuurder van het VBO, Pieter Timmermans. Foto: put

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) pleit voor discretie, nu de sociale partners op het niveau van de experten rond de tafel zitten. ‘Hoe meer erover gepraat wordt, hoe kleiner de kans op succes’, zegt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans woensdag in een reactie.

Wie het herstel van de sociale dialoog wenst, ‘moet de informele contacten alle kansen geven’ en mee naar oplossingen zoeken, reageert de VBO-topman. ‘Afremmers zijn er genoeg, trekkers zijn nodig om mee oplossingen te zoeken.’

Meer wil Timmermans daarover niet kwijt. ‘Ik wil de sociale dialoog alle kansen geven. Hoe meer er inhoudelijk over gesproken wordt, hoe kleiner de kans op succes.’

Woensdag raakte bekend dat er technisch overleg gepland is tussen experten van de drie vakbonden en deskundigen van de werkgevers en kabinetsvertegenwoordigers van de minister van Werk over het Stelsel Werkloosheid met Bedrijfstoeslag (SWT), het vroegere brugpensioen. Het ABVV liet weten dat hun mensen er enkel zullen luisteren en geen beslissingen nemen. De vakbondsacties blijven in voege, aldus de socialistische bond.

Maandag was er de eerste van drie provinciale stakingen, onder meer in Antwerpen en Limburg. Op 15 december is een nationale staking gepland door de bonden. Zij nemen de besparingen en maatregelen van de federale regering niet, bijvoorbeeld de verhoging van de pensioenleeftijd.

Door
AANGERADEN