Leden van SP.A willen meer inspraak

Bron © BELGA

De SP.A-top op een bijeenkomst zaterdag Foto: BELGA

Tien jaar na de vorige grote vernieuwingsoperatie, onder leiding van Patrick Janssens, wil de SP.A zich over twee jaar inhoudelijk en organisatorisch vernieuwen. De kern van de vernieuwing is meer en echte inspraak van de leden.

De vernieuwingsoperatie wordt geleid door de voormalige Vlaamse ministers Ingrid Lieten en Freya Van den Bossche. De partij moet op tien punten veranderen: identiteit, boodschap, cultuur, achterban, netwerk, kennis, processen, structuur, personeel en middelen. ‘We moeten sterker worden om te kunnen wegen op de komende verkiezingen en om het rechtse beleid, dat de mensen schaadt, tegen te houden’, sloot Lieten af.

Na gesprekken met leden zegt Freya Van den Bossche dat de leden meer inspraak en meer impact willen én dat er meer openheid moet zijn. Daarom zal de partij geen teksten maken die hun leden mogen amenderen, maar zullen teksten gemaakt worden op basis van wat leden eerst zeggen.

Een eerste belangrijke stap wordt op 13 december gezet, wanneer SP.A in Vooruit een ‘Dag van de Lokale Betrokkenheid’ organiseert. In februari vindt er een eerste congres plaats. ‘We hopen over twee jaar met een breed verhaal naar de mensen te stappen, het netwerk moet veel breder, lidmaatschap moet geherwaardeerd zijn en participatie moet een onderdeel zijn van de partijcultuur. We willen graag het eerste aanspreekpunt zijn voor mensen met engagementen en die steun zoeken in een politieke omgeving.’

Door