Raf Simons grijpt opnieuw naast British Fashion Award

© EPA

Victoria Beckham, Nicolas Ghesquière, Anna Wintour en Cara Delevingne mochten maandagavond allen met een British Fashion Award naar huis. De Belgische genomineerden Raf Simons en Peter Pilotto vielen naast de prijzen.

edm

De meest opmerkelijke gast in het London Coliseum Theater was ongetwijfeld John Galliano. De ontwerper die volgende maand zijn rentree maakt in de modewereld en zijn eerste collectie voor Maison Martin Margiela zal voorstellen, mocht de Outstanding Achievement Award overhandigen aan Anna Wintour, hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue.

Cara Delevingne won dan weer net zoals in 2012 in de categorie Model of the Year. De hoofdprijzen van de avond werden weggekaapt door Erdem (Womenswear Designer) en JW Anderson (Menswear Designer). Anya Hindmarch ging met de titel Accessory Designer lopen.

Ook voor Victoria Beckham was het een mooie avond, want zij kan een fantastische jaar waarin ze onder meer een eigen boetiek opende en werd genoemd als beste Britse ondernemer, nu afsluiten met een extra kers op de taart en mocht naar huis met de award voor Brand of the Year.

De Special Recognition Award - vorig jaar nog voor Kate Moss - werd uitgereikt aan catwalkfotograaf Chris Moore, terwijl modehuis Alexander McQueen werd bekroond als Red Carpet Designer. De Isabella Blow Award for Fashion Creator ging naar stilist Edward Enninful.

De Belgische genomineerden bleven met lege handen achter: nadat Raf Simons zag hoe de titel International Designer naar Miuccia Prada ging, ziet hij zich dit jaar gepasseerd door Nicolas Ghesquière, de ontwerper van Louis Vuitton. Het Franse modehuis won ook in de categorie Creative Campaign.

Ook Peter Pilotto - het label waarachter het ontwerpersduo Peter Pilotto (half Oostenrijker/half Italiaan) en Christopher de Vos (half Belg/half Peruviaan) schuilgaat, twee voormalige studenten van de Antwerpse modeacademie - wist zijn nominatie in de categorie New Establishment Designer niet te verzilveren: daar ging de prijs naar Simone Rocha.

Rocha won vorig jaar nog de Emerging Womenswear Designer, die ging deze keer naar Marques Almeida. Tot slot vielen ook Craig Green (Emerging Menswear Designer), Prism (Emerging Accessory Designer) en Preen (Establishment Designer) vielen in de prijzen.

Lees ook