De Leeuw: ‘Werkgevers zitten in een zetel’

Bron © BELGA

Rudi De Leeuw. Foto: Lieven Van Assche

Als de regering niet over de brug komt, overwegen de vakbonden nieuwe acties in januari. Dat herhaalde ABVV-topman Rudy De Leeuw zondag in De Zevende Dag op één. Volgens de ABVV-topman is er vandaag geen ruimte voor echte onderhandelingen.

‘De regering geeft geen enkele marge en de werkgevers zitten in een zetel’, gaf De Leeuw zijn mening over de vastgelopen sociale onderhandelingen. De bemiddeling van federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) is volgens hem bovendien geen kans tot slagen ‘omdat hij te weinig bewegingsvrijheid krijgt’.

De topman van de socialistische vakbond herhaalde zijn afkeer van een indexsprong. ‘Die is economisch nefast, gaat de koopkracht ondermijnen en helemaal geen werkgelegenheid creëren. De Leeuw denkt dat er in sommige sectoren wel ruimte is voor loongesprekken. ‘We moeten vrij kunnen onderhandelen over onze lonen. We zullen wel rekening houden met de marges in de betrokken sectoren.’

De vakbondsman haalde opnieuw de vermogenswinstbelasting aan als ‘uitweg’ voor de te hoge loonkosten. ‘Als er 11 miljard gevonden moet worden, zou dat een eerste stap in de goede richting zijn.’

De dag na de nationale actiedag, op 16 december, komen de vakbonden bijeen om te bekijken of er nieuwe acties komen. ‘Als men in de programmawet zinnens is ons voor voldongen feiten te zetten, dan zullen we zien wat we in januari te doen hebben’, verwees De Leeuw naar de wettelijke vertaling van de begrotingsafspraken die besproken wordt in de Kamer.

Door
AANGERADEN