Luminus en Electrabel strijden om Elia-contract

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De grootste twee stroomproducenten van het land, Electrabel en EDF Luminus, voeren een harde strijd voor een contract met de hoogspanningsnetbeheerder Elia. Het gaat om een contract voor de levering van tertiaire reserves. Dat zijn centrales die Elia inhuurt om in te zetten op kritieke momenten, zo bericht De Tijd op donderdag.

De eigenaar krijgt een vaste vergoeding om de eenheden stand-by te houden. Bij de aanbestedingsprocedure voor tertiaire reserves in 2015 ging Electrabel met het volledige contract lopen.

Grote concurrent EDF Luminus betwist dat de toewijzing correct is verlopen en trok naar de rechtbank. Het elektriciteitsbedrijf begon een procedure bij de Brusselse rechtbank van koophandel.

Waarnemers vrezen dat door de juridische strijd onzekerheid kan bestaan over de reserves die Elia kan inzetten. “Die reserves hebben we vanaf 1 januari zeker nodig”, valt te horen.

EDF Luminus ontkent dat de rechtszaak de bevoorradingszekerheid in gevaar kan brengen. Het bedrijf zegt dat het de reserves die het dit jaar al aan Elia aanbiedt ook na 1 januari tegen dezelfde voorwaarden wil blijven aanbieden.

AANGERADEN