Marion Cottilard in de prijzen dankzij Belgische film

De broers Dardenne kussen Cotillard, op het filmfestival van Cannes Foto: AP

De Belgische regisseurs Jean-Pierre en Luc Dardenne konden hun nominatie op de European Films Awards niet verzilveren. Niet 'Deux jours, une nuit', maar topfavoriet 'Ida' van regisseur Pawel Pawlikowski ging met de prijs voor beste scenario lopen. Marion Cottilard werd voor haar rol als Sandra wel bekroond met de prijs voor beste actrice.

Deux jours, une nuit was twee keer genomineerd voor de European Film Awards (EFA), die zaterdagavond werden uitgereikt in Riga. Een nominatie in de categorie beste scenario wisten de Dardennes niet te verzilveren, maar de film viel wel in de prijzen dankzij hoofdrolspeelster Marion Cotillard, die won in de categorie beste actrice.

De andere Belgische genomineerden op  de 27e editie van de EFA grepen naast een prijs. De Belgisch-Roemeens Teodora Ana Mihai was met Waiting for august genomineerd in de categorie beste documentaire, maar moest het afleggen tegen Master of the universe van Marc Bauder.

Panique au village: la Bûche de Noël van Vincent Patar en Stéphane Aubier verloor dan weer in de categorie beste kortfilm, waar de prijs werd uitgereikt aan het uitstekende The chicken van Una Gunjak, een jonge filmmaakster die geboren is in Sarajevo, waar haar kortfilm plaatsvindt. The chicken was recent nog te zien op het Kortfilmfestival in Leuven.

En ook de Belgische coproducties grijpen compleet naast de prijs voor beste animatiefilm, hoewel ze met twee van de drie genomineerden aardig kans maakten. Jack and the Cuckoo-clock heart, van de Brusselse animatiestudio Walking The Dog, en Minuscule, dat mede gerealiseerd werd door de Belgische animatiestudio Entre Chien et Loup, zien de Italiaan Alessandro Rak met de prijs naar huis gaan voor zijn The art of happiness.

Ida maakt topfavorietenrol helemaal waar

Topfavoriet Ida regisseur Pawel Pawlikowski deed wat verwacht werd: het won niet alleen de prijs voor beste scenario en beste regisseur, maar werd ook bekroond in de categorie beste film, waarvoor ook Turist, Leviathan, Winter Sleep en Nymphomaniac waren genomineerd.

De prijs voor beste regisseur werd overigens 'uitgereikt met geweldige charme en klasse door de legendarische Liv Ullmann, op haar 75 nog net zo ravissan', aldus onze filmredacteur ter plaatse. Ida wint daarnaast ook nog eens de 'People choice award', zowat de prijs van het publiek. 'Toch een straffe prijs voor een Poolse zwartwitfilm.'

Nog bij de hoofdprijzen ging Timothy Spall lopen met de prijs voor beste acteur, voor zijn rol in Mr Turner'La mafia uccide solo d’estate van de Italiaan Pierfrancesco Diliberto werd bekroond als beste komedie.

De Brits Steve McQueen, regisseur van onder andere 12 years a slave, werd bekroond met de European Achievement in World Cinema Award. 'Film kan het leven veranderen en heeft ook het mijne veranderd', zei de regisseur zaterdag op het podium van de Letse nationale opera. Hij kreeg de prijs uit handen van Wim Wenders, de voorzitter van de EFA.
Door edm, jst
AANGERADEN