Japanse premier kan zichzelf opvolgen

Bron © BELGA

Shinzo Abe. Foto: AP

De partij van de Japanse premier Shinzo Abe heeft een grote overwinning behaald bij de vervroegde parlementsverkiezingen van zondag. Dat melden de Japanse zenders.

Volgens de openbare zender NHK heeft Abe’s rechtse Liberaal-Democratische Partij (LDP) tussen 275 en 306 van de 475 zetels in het Lagerhuis behaald. Dat kan dus zowel een winst of verlies betekenen ten opzichte van de huidige 295 zetels. Abe zou zijn tweederdemeerderheid behouden, samen met zijn partner Nieuw Komeito. Die boeddhistische centrumpartij zou goed zijn voor 31 tot 36 zetels, tegenover 31 zetels nu.

De zege is niet onverwacht, de oppositie is verdeeld en bleek niet klaar voor de stembusgang. Volgens NHK behaalde de centrumlinkse Democratische Partij van Japan (DPJ) 61 tot 87 zetels, onder de kaap van de verhoopte 100 zetels. De communistische partij zou het zetelaantal verdubbeld hebben.

Slechts vier weken eerder, op 18 november, kondigde Abe tot ieders verrassing de ontbinding van het Japanse Lagerhuis en vervroegde verkiezingen aan. De stembusgang werd uitgespeeld als een referendum over Abe’s economische beleid, de zogenoemde “abenomics”. Dat beleid steunt onder meer op een soepel monetair beleid waarbij geld in de economie gepompt wordt, en fiscale stimuli.

Bijna 105 miljoen Japanners werden naar de stembus geroepen. Tijdens de verkiezingsdag bleef de opkomst laag, wegens het gebrek aan inzet en ook het weer in een deel van het land. De regering wijst wel op de meer dan 13 miljoen burgers die op voorhand hun stem uitbrachten.

Door
AANGERADEN