Wiskundigen berekenen formule voor de perfecte kerstboom

Hoeveel ballen moeten er in je kerstboom en hoeveel meter lampjes kan je best voorzien? Twee studenten wiskunde van de Britse Universiteit van Sheffield berekenden aan de hand van het getal pi hoeveel versiering er in je kerstboom moet.

tib

De formule werd twee jaar geleden ontwikkeld op vraag van de Britse warenhuisketen Debenhams, waar men zich het hoofd brak over de juiste hoeveelheid kerstversiering. Om te beginnen zijn er de lichtjes: de lengte van de ideale slinger is de lengte van je boom vermenigvuldigd met het getal pi (3, 14). De piek is dan weer de lengte van de kerstboom in centimeter gedeeld door tien. Wie dus een boom heeft van 150 centimeter, heeft 7.6 meter lampjes en een piek van 15 centimeter nodig.

Voor het aantal kerstballen ziet de formule er iets ingewikkelder uit (de vierkantswortel van zeventien gedeeld door twintig, vermenigvuldigd met de hoogte van je boom in centimeter), maar concreet heb je er voor een boom van 150 centimeter 31 nodig.

Wie zelf wil berekenen hoeveel versiering er in zijn boom moet, kan dat doen via de calculator op de website van de Universiteit van Sheffield .

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten