Opstootje tussen militanten en N-VA-jongeren

Foto: rr

Gent -

In Gent kwam het maandagmorgen even tot een opstootje tussen enkele vakbondsmilitanten en N-VA-jongeren. Die laatsten waren vergezeld door N-VA-Kamervoorzitter Siegfried Bracke en wilden met een minibus werkwilligen naar hun werk brengen.

Jong N-VA is ervan overtuigd dat iedereen het recht heeft om te staken, maar ook om te gaan werken, zo staat op hun website. Daarom bood de afdeling UGent tijdens de nationale stakingsdag gestrande reizigers een gratis pendeldienst aan. ‘Op deze manier hopen wij, door symbolisch en geheel vrijwillig wel werk aan te vatten, een weerwoord te bieden aan de blinde razernij vanwege de vakbonden. Wij jongeren willen ambitieus naar de toekomst kunnen kijken’, klinkt het.

De actie van de Genste N-VA-jongerenafdeling startte om 6u30 aan het station van Gent-Sint-Pieters. Maar de aanwezigheid van N-VA-parlementsleden Siegfried Bracke en Peter Dedecker schoot de vakbondsmilitanten aan het station in het verkeerde keelgat.

‘Toen we onze actieborden bovenhaalden, werden we opgemerkt door een ABVV-lid’, zegt voorzitter van de Gentse afdeling Dylan Vandersnick. ‘Een groep kwam ons intimideren. Ze vernielden onze protestborden. Het werd agressief en we moesten weglopen in de richting van ons minibusje. Eén van onze bestuursleden kreeg een harde trap.’

Dat was Laurens Himpe, voorzitter van Jong N-VA Universiteit Gent. ‘Ik ben in mijn gezicht getrapt en er werd tegen mijn scheenbeen geschopt’, zegt hij.

De vakbondsmilitanten gingen ook in gesprek met de Kamerleden Siegfried Bracke en Peter De Decker. ‘Maar dat gebeurde in een zeer slechte, intimiderende sfeer’, klinkt het. ‘Daarna werden we bedreigd met vuurpijlen en dreigde men het minibusje in brand te steken.’ De politie moest de rust herstellen.

Volgens een vakbondsmilitant kwamen de N-VA’ers provoceren. ‘Kamervoorzitter Siegfried Bracke heeft hier niets te zoeken en moet verdwijnen’, zei de man aan VRT-nieuws.

Volgens Vandersnickt zijn de aangekondigde besparingen ‘voor niemand prettig’. ‘Maar wij willen naar de toekomst kijken zonder de lasten uit het verleden eindeloos mee te slepen.’

Uiteindelijk werden zo’n twintigtal ritten uitgevoerd.

Door llo
AANGERADEN