VBO roept op tot sociale stabiliteit

Bron © BELGA

VBO-topman Pieter Timmermans. Foto: Photo News

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) steekt een hand uit naar de vakbonden. De werkgeversorganisatie stelt de bonden voor ‘om samen een démarche’ te maken naar de regering, zo zegt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans.

‘Het zou goed zijn dat werkgevers en werknemers samen een voorstel aan de regering zouden overmaken in verband met de invulling van de welvaartsenveloppe zodat, naast de werknemers met de laagste inkomens, ook uitkeringstrekkers met lage sociale uitkeringen snel weten waarop ze kunnen rekenen’, aldus het VBO.

Het gaat om een enveloppe ter waarde van 1 miljard euro voor de periode 2015-2016. ‘We steken opnieuw een hand uit naar de vakbonden’, aldus Timmermans.

Argusogen

Het VBO roept op tot sociale stabiliteit. ‘De economische cocktail zit goed mee om geleidelijk aan weer aan te knopen met herstel’, zegt de VBO-topman. Hij wijst naar de wisselkoers tegenover de dollar die gunstig is voor export, de lage olieprijs, de extra koopkracht door de verhoging van de forfaitaire kosten via de bedrijfsvoorheffing en de geplande maatregelen voor de versterking van de competitiviteit.

‘Eén noodzakelijke voorwaarde ontbreekt evenwel, met name sociale stabiliteit’. Zonder sociale stabiliteit zullen ondernemers aarzelen om te investeren, zullen buitenlandse investeerders afwachten en zal bijgevolg de jobcreatie niet op gang komen. ‘In het buitenland bekijkt men ons met argusogen’, waarschuwt Timmermans.

‘Honderden miljoenen euro’s’

Over de staking zelf zegt het VBO dat een rondvraag aantoont dat slechts een kleine minderheid van de werknemers in de privé staakt, en dat hoofdzakelijk grote industriële bedrijven en grote industrie- en dienstencentrales werden getroffen, vaak waar enkele stakers de toegang kunnen verhinderen.

De schade van alle stakingen samen loopt in de ‘honderden miljoenen euro’s’, aldus nog de grootste werkgeversorganisatie van het land.

Door
AANGERADEN