Groen: ‘Groei aantal plaatsen kinderopvang te traag’

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Het tempo waarmee de Vlaamse regering plaatsen creëert in de kinderopvang ligt veel te laag. Dat zegt Groen-parlementslid Elke Van den Brandt in reactie op de meest recente cijfers over het aantal kinderopvangplaatsen in Vlaanderen en Brussel.

Uit cijfers die persagentschap Belga woensdag kon inkijken blijkt dat het totale aantal plaatsen in de kinderopvang in Vlaanderen en Brussel in het derde kwartaal van 2014 licht is gestegen naar 91.706. Dat zijn er 178 meer dan in het tweede kwartaal (91.528).

Maar het tempo waarin er plaatsen bijkomen is 'absoluut onvoldoende', meent Groen-politica Elke Van den Brandt. 'Momenteel zijn er enorme wachtlijsten voor kinderopvang. Om voldoende plaatsten te hebben moeten er de komende 5 jaar, meer dan 40.000 plaatsen gecreëerd worden', klinkt het.

Volgens Van den Brandt blijft het ook onduidelijk hoeveel de Vlaamse regering precies zal investeren in nieuwe kinderopvang. In de begroting van 2015 is wel 20 miljoen euro voorzien. 'Wij vroegen herhaaldelijk hoeveel van die middelen naar nieuwe kinderopvang zouden gaan, maar dat is vandaag nog onduidelijk. Het is eigenlijk wraakroepend dat minister Jo Vandeurzen niet kan antwoorden op de belangrijke vraag hoeveel plaatsen er in 2015 zullen bijkomen.'

Volgens Van den Brandt blijft er ook onduidelijkheid bestaan over de tarieven die de ouders zullen moeten betalen in de kinderopvang. 'De regering van N-VA, CD&V en Open VLD zal 5,5 miljoen extra inkomsten halen door de tarieven voor de kinderopvang op te trekken. Er komt een verhoging voor de laagste tarieven, maar meer duidelijkheid is er niet', aldus de Groen-politica.

Door
AANGERADEN