Hoe een 14-jarige ontsnapte uit handen van IS

Een 14-jarige Syrische jongen moest van terreurgroep IS een zelfmoordaanslag in Irak plegen, maar hij gaf zichzelf aan.

Soennitische extremisten overtuigden Usaid Barho om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). In een trainingskamp van IS werd hij geïndoctrineerd en getraind. Hij leerde hoe hij met een machinegeweer moest omgaan en hij werd gedwongen om naar executievideo’s te kijken, zo zegt hij aan The New York Times .

Al snel raakte de jongen gedesillusioneerd en wilde hij ontsnappen. ‘Ik zag dingen die niet met de islam strookten’, zegt hij. Thuis zag hij IS-milanten mensen straffen omdat ze rookten, terwijl hij in het kamp de strijders zelf zag roken. Barho vertelt ook hoe mannen met elkaar seks hadden achter de tenten. En hij werd afgeschrikt ‘door de manier waarop ze onschuldige mensen doden’.

De jongen werd uiteindelijk voor de keuze gesteld: vechten voor IS of zichzelf opofferen als zelfmoordterrorist. Hij koos voor het laatste. Met een bomvest liep hij naar sjiitische moskee in Bagdad. Maar in plaats van zichzelf op te blazen, gaf hij zichzelf aan bij de bewakers.

‘Ik opende mijn vest en zei: “Ik heb een zelfmoordvest, maar ik wil mezelf niet opblazen”’, riep hij. Daarop volgde een chaotische scène, waarbij een veiligheidsagent de bomgordel lossneed. Een omstander filmde het.

Wat er met Usaid Barho gaat gebeuren, is onduidelijk. Hij wordt vastgehouden en ondervraagd door de Iraakse autoriteiten. Zelf wil hij terug naar zijn familie in Syrië en voor dokter studeren. Zijn ondervrager liet weten dat hij zijn best zal doen om vervolging te voorkomen.

Door
AANGERADEN