Game of Thrones breekt alle downloadrecords

Foto: HBO

De draken haalden het in 2014 van de zombies, of toch wat online piraterij betreft. Game of Thrones is voor het derde jaar op rij wereldwijd de meest illegaal gedownloade serie en is bij benadering zo’n 8,1 miljoen keer binnengehaald. De apocalyptische avonturen van Rick Grimes en co in 'The Walking Dead' staan op de tweede plaats, met 4,8 miljoen downloads. Dat blijkt uit een rangschikking van de Amerikaanse website Torrent Freak.

Op tv zijn de rollen nochtans omgedraaid: The Walking Dead haalt in de Verenigde Staten vlot 17 miljoen kijkers, tegenover 7 miljoen voor Game of Thrones. Al heeft dat vermoedelijk te maken met het feit dat Game of Thrones alleen beschikbaar is voor abonnees van de digitale zender HBO.

Verder in de top 5 van meest illegaal gedownloade series staan The Big Bang Theory, How I Met Your Mother, Gotham en Arrow. Opvallend: series die al jarenlang meegaan worden ook nog altijd massaal gedownload. Op plaats 7 staat het ziekenhuisdrama Grey's Anatomy en op 10 de cartoonreeks South Park.

BitTorrent

Game of Thrones brak in 2014 nog een ander record: een BitTorrent van de finale van het vierde seizoen werd op hetzelfde moment door meer dan 250.000 surfers gedeeld. Een BitTorrent is een online systeem om onderling bestanden uit te wisselen. Een centrale locatie, de zogenaamde tracker, coördineert daarbij de downloads zonder zelf bestanden aan te leveren.

Door bpr, jva
Meest recent