Inflatie eurozone duikt onder nul

Bron © BELGA

Foto: AFP

In december bedroeg de inflatie op jaarbasis in de eurozone -0,2 procent. Dat blijkt uit een eerste raming van het Europese statistiekbureau Eurostat dat woensdag is gepubliceerd. Het gaat om het eerste negatieve inflatiecijfer voor de eurozone sinds oktober 2009.

In november stegen de prijzen in de eurozone nog met 0,3 procent. Dat het cijfer nu onder nul is gedoken, is volgens Eurostat een gevolg van de dalende energieprijzen (-6,3 procent tegen -2,6 procent in november). De prijzen voor voeding, alcoholische dranken en tabak zijn stabiel gebleven, net als die voor industriële goederen (zonder energie). Bij de diensten steeg het prijspeil wel (+1,2 procent).

Met haar monetair beleid mikt de Europese Centrale Bank op een inflatie van net geen 2 procent, maar die doelstelling wordt al een hele tijd niet meer gehaald. ECB-topman Mario Draghi toonde zich de laatste tijd wel bereid om verdere maatregelen te treffen in de strijd tegen de lage inflatie. De ECB is bezig met technische voorbereidingen ‘om de omvang, het tempo en de samenstelling van de maatregelen begin 2015 te wijzigen, als dat nodig blijkt, om over een lange periode te reageren op lage inflatie’, verklaarde Draghi begin dit jaar nog.