Hollande: ‘Álle burgers zijn welkom op mars’

Alle burgers zijn welkom op de ‘republikeinse mars’ zondag in Parijs, ter ere van de slachtoffers van de aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. ‘Er zal geen controle zijn’, zo zei de Franse president François Hollande vrijdag.

llo

In de Franse politieke klasse is een polemiek aan de gang over de vraag of het extreemrechtse Front National (FN) al dan niet welkom is op de mars. Vanmorgen is voorzitter Marine Le Pen langsgegaan op het Élysée.

Hollande riep ook op ‘het opbod en de stigmatisering te weigeren’. ‘De bevolking geruststellen, dat is haar zeggen dat ze in een rechtstaat leeft, en met de wil om samen te zijn, en het opbod, de stigmatisering en de meest bedroevende karikaturen te weigeren’, aldus de Franse president.

In de nasleep van de bloedige aanslag is er een reeks incidenten geweest in Frankrijk waarbij de moslimgemeenschap werd geviseerd.

Op de persconferentie waren ook premier Manuel Valls en minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aanwezig. Hollande onderstreepte nog dat er voor de optocht veiligheidsmaatregelen moeten genomen worden.

Eerste minister Manuel Valls had eerder vrijdag gezegd dat Frankrijk ‘in oorlog’ is ‘met het terrorisme, niet met een religie’. Volgens Valls zullen er ‘ongetwijfeld’ nieuwe maatregelen nodig zijn om het hoofd te bieden aan die terroristische dreiging.

LEES OOK

Nu in het nieuws