Vakbonden en werkgevers starten cruciale onderhandelingsweek

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Vakbonden en werkgevers zitten maandagochtend sinds 8 uur opnieuw bijeen: de start van een cruciale week voor het sociaal overleg. Het is de eerste keer in 2015 dat de Groep van Tien samen zit.

De vakbonden willen horen van de werkgevers of er ruimte is voor loonmarge; de werkgevers houden voorlopig de boot af.

Bovenaan de agenda staat het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB), waaruit bleek dat de loonkloof met de buurlanden in de periode 2013-2014 is verkleind tot 2,9 procent.

De vakbonden zien in dat rapport ruimte voor loonmarge. Ze verwachten nu van de werkgevers een signaal dat die marge er is. ‘We verwachten vandaag een sterk signaal dat ze willen onderhandelen over een interprofessioneel akkoord’, aldus ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw bij aanvang van het overleg. Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond, plakt zelfs al een percentage op die marge: 0,8 à 1,8 procent voor de periode 2015-2016.

De werkgevers houden die boot af. ‘Er is bijzonder weinig of geen marge voor reële loonsverhogingen’, stelde VBO-topman Pieter Timmermans bij de start van het overleg. ‘Eerst moet de loonhandicap worden weggewerkt vooraleer kan worden gesproken over marges’, voegde Karel Van Eetvelt, topman van Unizo, toe.

Behalve maandag staat ook donderdag cruciaal overleg op de agenda, ditmaal met de regering. ACV-voorzitter Marc Leemans wil daar van de regering horen dat ze ‘op korte termijn’ inzet op een eerlijke verdeling van de fiscale lasten.

Door
AANGERADEN