GM legt drie miljard dollar opzij voor recalls

Bron © BELGA

Foto: AFP

Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft een provisie van 3 miljard dollar (2,5 miljard euro) aangelegd voor de reparaties van tientallen miljoenen wagens die het bedrijf vorig jaar terugriep en voor de schadeloosstelling van de slachtoffers van het probleem met een contactslot, dat tot een veertigtal overlijdens geleid zou hebben. Dat heeft GM woensdag bekendgemaakt.

Een deel van het bedrag (1,8 miljard dollar) zal opgenomen worden in de boekhouding van 2014, de rest (1,2 miljard dollar) in het huidige boekjaar.

‘s Werelds grootste autogroep zag zich vorig jaar genoodzaakt om meer dan 30 miljoen wagens terug te roepen, een record. Dat was voornamelijk het geval in de VS, omwille van verschillende mechanische problemen.

GM wordt geconfronteerd met een hele reeks klachten in de VS en heeft een fonds opgericht voor de schadeloosstelling van slachtoffers, dat geleid wordt door de bekende advocaat Kenneth Feinberg. Die krijgt een enveloppe van 400 miljoen dollar om minnelijke schikkingen te treffen met de families van slachtoffers.

GM, dat deze week het aantreden van de eerste vrouw - Mary Barra - aan het hoofd van het concern viert, toont zich optimistisch voor dit jaar. De autobouwer verwacht een stijging van de operationele winst in vergelijking met 2014, dankzij zijn belangrijkste markten, de VS en China, waar de verkoop het goed doet.

Een ander signaal van vertrouwen is dat GM zijn investeringen in 2015 met 1,5 miljard dollar optrekt tot 9 miljard dollar. Die beslissing zal volgens financieel directeur Chuck Stevens gecompenseerd worden door een daling van de administratieve kosten.

De reus uit Detroit bevestigt ook nog eens zijn financiële doelstellingen voor 2016, waaronder een terugkeer uit de rode cijfers in Europa.

Door
AANGERADEN
Meest recent