Opnieuw protesten in moslimlanden tegen Mohammed-cartoons

Bron © BELGA

Tienduizenden mensen zijn in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny op straat gekomen tegen de publicatie van cartoons van de profeet Mohammed in het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. In Afghanistan manifesteren enkele honderden mensen tegen de cartoons. Ze staken een Franse vlag in brand.

De Tsjetsjeense manifestanten riepen 'Allah Akhbar' (God is groot) en droegen banners met rode harten en Arabische opschriften waarmee ze hun liefde voor de profeet Mohammed uiten. 'Dit is een manifestatie tegen zij die het islamitische geloof beledigen', aldus waarnemend president van Tsjetsjenië Ramzal Kadyrov. 'We zullen nooit toelaten dat iemand de naam van de profeet beledigt.' Kadyrov noemde de tekenaars van de Mohammed-cartoons eerder al 'mensen zonder spirituele en morele waarden'.

Afghanistan

Maandag vinden ook in Jalalabad, in het westen van Afghanistan, protesten plaats tegen de publicatie van de cartoons van Charlie Hebdo. Ze werden georganiseerd door jonge activisten. De manifestanten riepen 'dood aan Frankrijk'. Matiullah Ahmadzai, een van de organisatoren, vroeg aan de Afghaanse overheid en aan de andere islamitische landen om hun diplomatieke banden met Frankrijk te verbreken.

'We zijn moslims. We zijn klaar om ons op te offeren voor de islam en onze profeet Mohammed. We willen de sluiting van de Franse ambassade in Kaboel. Frankrijk zou zijn verontschuldigingen moeten aanbieden aan de moslimlanden.' De Afghaanse president Ashraf Ghani noemde de publicatie van de Mohammed-cartoon op de voorpagina van de laatste editie van Charlie Hebdo zaterdag al 'onverantwoord'.

Door (kld)
AANGERADEN