Staatsschuld eurolanden toont lichte daling

Bron © belga

Foto: AFP

De staatsschuld van de eurolanden is in het derde kwartaal van vorig jaar gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat donderdag heeft gepubliceerd.

De schuld kwam gemiddeld overeen met 92,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de eurolanden. In het tweede kwartaal bedroeg de schuld nog 92,7 procent van de omvang van hun economie. In de periode juli-september 2013 kwam de schuld uit op 91,1 procent van het bbp.

Griekenland heeft met 176 procent veruit de zwaarste schuldenlast in de eurozone, gevolgd door Italië (131,8%) en Portugal (131,4%). Ierland volgt op vier (114,8%), ons land sluit de top vijf af met 108,2 procent. Ook voor Cyprus staat een niveau boven de 100 procent van het bbp in de tabellen (104,7%).

In de Europese begrotingsregels is vastgelegd dat landen hun schuld moeten beperken tot maximaal 60 procent van het bbp. Binnen de eurozone voldoen alleen Estland, Letland, Litouwen, Luxemburg en Slowakije aan die eis.

Door
AANGERADEN