Verdachte met enkelband voor Brusselse raadkamer verschenen

Advocate: ‘Hij heeft niets te maken met geplande terreuraanslag’

© BELGA

Abdelmounaim Haddad (21), de verdachte in het onderzoek naar de terreurcel van Verviers die in Spanje werd gezocht maar thuis bleek te zitten met een enkelband, is vrijdagvoormiddag voor de Brusselse raadkamer verschenen. Die moet zich uitspreken over zijn verdere aanhouding.

Volgens zijn advocate, meester Nathalie Gallant, heeft de man niets te maken met enige geplande terreuraanslag. De man bood zichzelf dinsdag aan bij de federale politie en werd door de onderzoeksrechter onder aanhoudindgsbevel geplaatst.

‘Hij is in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep maar ook voor niet meer dan dat’, zegt meester Gallant. ‘Hij is niet in verdenking gesteld van het bezit van wapens of explosieven of van het plannen van een aanslag. Hij heeft de mensen die in Verviers zijn omgekomen gekend omdat ze allemaal uit dezelfde wijk afkomstig waren. Hij weet niets van enige aanslag die gepland zou geweest zijn en heeft er ook niets mee te maken. In de tien kartons van het dossier die ik heb gezien, komt zijn naam niet één keer voor.’

Abdelmounaïm Haddad is wel op 8 april 2014 naar Turkije gereisd, samen met de twee mannen die in Verviers werden neergeschoten, Sofiane Amghar (26) en Khalid Ben Larbi (23). Haddad stond echter geseind omdat zijn broer al in Syrië was gesneuveld en werd door de Turkse autoriteiten tegengehouden en teruggestuurd.

‘Op 9 april was hij terug in België’, gaat meester Gallant voort. ‘Hij werkt sinds enkele maanden volledig legaal in de horeca en draagt sinds 24 november een enkelband. Zijn doen en laten is dus perfect controleerbaar. Hij heeft zijn leven op het rechte pad en heeft nu het gevoel dat hij ingehaald wordt door zijn verleden’, aldus zijn advocate.

LEES OOK

Nu in het nieuws