‘Zweedse Oscar’ voor Belgen

Bron © BELGA

Marion Cotillard in ‘Deux jours, une nuit’ (r). Foto: Cinenews

‘Deux jours, une nuit’ van de broers Dardenne is op de Zweedse Guldbagge Awards bekroond als beste buitenlandse film. Dat meldt Wallonie Bruxelles Images. Daarmee stak de film, die niet weerhouden werd voor de echte Oscars, een aantal stevige kleppers de loef af.

De broers Dardenne werden maandagavond op de Guldbagge Awards, ook wel eens de ‘Zweedse Oscars’ bekroond in de categorie beste buitenlandse film. In de strijd om het beeldje, dat een kever moet voorstellen, bleef ‘Deux jours, une nuit’ Oscarkanshebbers ‘Ida’ (categorie best niet-engelstalige film) en ‘Boyhood’ (beste film) voor.

‘Deze nieuwe beloning is een goed voorteken voor de vele competities waarin de film genomineerd is, zoals Bafta’s, Critics Choice Awards, Satellite Awards en Progressive Awards’, aldus Wallonie Bruxelles Images, de Waalse tegenhanger van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

‘Deux jours, une nuit’ werd eerder niet genomineerd voor de Oscars in de categorie van beste niet-Engelstalige film. Cotillard komt voor de hoofdrol in de film van de Dardennes wel in aanmerking voor de Oscar voor beste actrice.

Door
AANGERADEN