Vol-au-vent

Elke dag serveren wij u een heerlijk gerecht, met dank aan Piet Huysentruyt.

Ingrediënten

1 ui

1/4 knol­selderij

2 stengels ­selderij

1 prei

2 wortelen

1 sjalot

1 kip

water

2 eetlepels ­kippenbouillon

1 takje tijm, 1 blaadje ­laurier, 1 takje ­rozemarijn

2 teentjes knoflook, ­gehakt

12 champignons

12 girolles (cantharellen)

12 shiitakes

12 trompettes de la mort (doodstrompetjes of hoorn des overvloeds)

100 g spek­blokjes

sojaboter

1 dl sojaroom

1 eetlepel ­maïzena

sap van 1 citroen

2 eetlepels ­peterselie of rozemarijn, ­gehakt

Werkwijze

Snijd de ui, (knol)selderij, prei, wortelen en sjalot fijn.

Kook de kip gaar in ruim water met de ­kippenbouillon, de versneden groenten, de kruiden en een teentje knoflook.

Ontvel en ontbeen de kip en houd het vlees apart.

Passeer de bouillon door een zeef.

Was en versnijd de paddenstoelen.

Stoof ze aan met een teentje knoflook en de spekblokjes in wat boter.

Bevochtig de champignons met vijf deciliter van de bouillon en laat opkoken.

Voeg dan de ­sojaroom erbij.

Los de maïzena op in wat water en bind de saus ermee.

Voeg de stukjes kip toe aan de saus en laat nog even opkoken.

Voeg tot slot het ­citroensap toe.

Bestrooi met de peterselie of ­rozemarijn.

Tip: Serveer met volkorenrijst.

INFO

middagmaal Voor 4 personen

Door Piet Huysentruyt