Vredesgesprekken Oekraïne eindigen in mineur

© EPA

De vredesgesprekken van de zogenaamde Contactgroep voor Oekraïne hebben zaterdag in de Wit-Russische hoofdstad Minsk geen resultaat opgeleverd.

svg

De vertegenwoordigers van de vier deelnemende partijen - Rusland, Oekraïne, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Oost-Oekraïense separatisten - slaagden er niet in een akkoord te bereiken, zo werd meegedeeld door de vroegere Oekraïense president Leonid Koetsjma, die Kiev vertegenwoordigt in de onderhandelingen.

Mislukking

‘Het overleg van Minsk was een mislukking’, zo verklaarde Koetsjma na afloop van de meer dan drie uur durende vergadering aan het persagentschap Interfax-Oekraïne. De onderhandelaars probeerden onder meer overeenstemming te bereiken over een staakt-het-vuren en een terugtrekking van de zware wapens. Maar de delegaties raakten het over geen van beide onderwerpen eens.

Koetsjma schuift de schuld voor het falen in de schoenen van de Oost-Oekraïense separatisten. De andere partijen hebben evenwel nog geen reactie gebracht.

Het was voor het eerst in een maand dat de verschillende partijen nog eens samen rond de tafel waren gaan zitten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten