‘Geen volkerenmoord tijdens Balkanoorlog’

© AP

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft zowel Servië als Kroatië dinsdagochtend vrijgesproken van genocide.

svg

De Kroatische regering had 16 jaar geleden een proces aangespannen tegen buurland Servië naar aanleiding van het gruwelijk aantal doden en gedwongen migraties tijdens de Balkanoorlog. De Servische regering had op haar beurt een proces aangespannen tegen Kroatië voor dezelfde reden. Toch oordeelde het Internationaal Gerechtshof in Den Haag dat geen van beide landen schuldig is aan volkerenmoord.

Tijdens de Balkanoorlog (1991-1995) hebben de Kroatische en Servische troepen duidelijk misdaden hebben begaan, maar er zijn onvoldoende bewijzen aangeleverd om te stellen dat één van beide partijen genocide pleegde, aldus Peter Tomka, president van het Internationaal Gerechtshof.

Oog om oog, tand om tand

Tijdens het proces wilden de Kroaten vooral de verwoesting van de stad Vukovar in 1991 - waarbij 264 Kroaten het leven lieten - aanklagen. Het Servische leger verwoestte het grootste deel van de stad op drie dagen tijd.

De Serviërs wilden op hun beurt vooral de gedwongen migratie die in 1995 plaatsvond, aanklagen. Naar schatting werden toen zo’n 200.000 Serviërs uit Kroatië gezet door bombardementen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten