Merkel en Hollande naar Kiev met ‘nieuw vredesinitiatief’

© BELGA

© REUTERS

© AFP

1 / 3

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande proberen met een ‘diplomatiek offensief’ een vreedzame oplossing te zoeken voor het conflict in Oekraïne. Donderdag vertrekken beide Europese leiders naar Kiev om er president Petro Porosjenko op de hoogte te brengen van hun nieuw ‘vredesinitiatief’. Vrijdag bespreken zij dit initiatief in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin.

lbo

Volgens de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert is het diplomatieke offensief ingegeven door de recente escalatie van het geweld in Oost-Oekraïne. Van een nieuw plan lijkt niet meteen sprake. Op een persconferentie in Parijs zei Hollande dat het pad van de diplomatie niet eeuwig bewandeld kan worden.

Wapenleveringen via VS?

Intussen is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, reeds in de Oekraïense hoofdstad aangekomen. Hij voert er crisisoverleg met de pro-Amerikaanse leiders, Porosjenko en premier Arsenii Jatsenjoek. Die gesprekken gaan allicht over wapenleveringen aan het regime: het bijna bankroete Oekraïne heeft volgens Porosjenko dringend nood aan zwaar wapentuig, en Washington liet via een van de geijkte kanalen, de krant New York Times, weten dat het hiertoe bereid is - al luidt het dat president Barack Obama nog niet geheel overtuigd zou zijn. Kerry liet weten dat over het wapendossier ‘nog niets beslist’ is.

8 mensen gedood

In de Oost-Oekraïense stad Donetsk zijn, zo meldde donderdag de separatistische leiding van de Volksrepubliek, bij artilleriebeschietingen weer acht mensen gedood en meer dan dertig burgers verwond. Vijf regeringssoldaten zouden zijn gedood. In het strategisch gelegen stadje Debeltsevo, op de verbinding tussen Donetsk en Loehansk, hebben de separatisten ongeveer 1.100 mensen in veiligheid gebracht. In het stadje zouden zo’n 7.000 mensen verblijven, zonder water, elektriciteit en verwarming. De federalisten zeggen in het gebied een troepenmacht van ongeveer 7.000 soldaten te hebben ingesloten.

LEES OOK

Nu in het nieuws