Hells Angel Ali Ipekci moet dertig jaar cel in

© rr

© belga

1 / 2

Op het assisenproces tegen de Genkse Hells Angel Ali Ipekci heeft de jury de maximumstraf van 30 jaar gegeven. Daarmee werd de eis van de openbaar aanklager om de maximumstraf te geven, gevolgd. Ipekci, die gisterenavond al schuldig bevonden werd aan drievoudige moord op drie Outlaws-leden, kan nog in cassatie gaan.

ToMas

‘De feiten zijn gruwelijk. Ali Ipekci heeft Fred, Jef en Michaël letterlijk geëxecuteerd. En hij was genadeloos. De slachtoffers hadden geen enkele overlevingskans. Ze zaten als ratten in de val en werden afgemaakt als beesten’, zei openbaar aanklager Ester Natus vanochtend. ‘De feiten zijn verschrikkelijk. Wij willen niet dat onze kinderen en kleinkinderen in zo’n maatschappij moeten opgroeien. Limburg is de Far West niet.’

‘Ipekci heeft tijdens het onderzoek genoeg kansen gekregen om zijn verhaal te vertellen’, ging Natus verder. ‘Maar hij heeft dat niet gedaan. Hij is blijven ontkennen, zoals het een echte Hells Angel betaamt. Ik neem het Ipekci bijzonder kwalijk dat hij nooit heeft gezegd wat er precies gebeurd is. De families van de slachtoffers hebben recht op de waarheid. Die weten ze zelfs na dit proces nog niet. Dat zal blijven knagen.’

‘Rekening houdend met alle elementen meen ik dat enkel de zwaarste straf gepast is voor de feiten die Ali Ipekci gepleegd heeft. Ik vraag u dus om hem te veroordelen tot opsluiting van dertig jaar’, besloot Natus.

Verzachtende omstandigheden

In tegenstelling tot de openbare aanklager Natus zag de verdediging van Ipekci wel verzachtende omstandigheden om minder dan de maximumstraf van 30 jaar opsluiting voor de beschuldigde te vragen. Meester Jürgen Millen verwees naar zijn kinder- en jeugdjaren en naar het feit dat hij vader is van drie kinderen. Zijn Poolse echtgenote heeft hem intussen wel verlaten.

‘Als kind had Ali een stotterprobleem, waardoor hij zich toch een beetje uitgesloten voelde. Verder heeft is hij opgevoed geweest door zijn oudste zus. Een tweede omstandigheid is het feit dat hij vader is van 3 kinderen. Hij wil zijn vaderrol opnemen’, aldus Millen, die nog zei dat Ipekci donderdagavond laat van zijn stokje is gegaan na zijn schuldigverklaring.

Meester Kris Luyckx sprak over de persoonlijkheid van Ipekci. ‘Ipekci is niet onverbeterlijk. Hij heeft toekomstperspectief. Ik vraag u te kijken door die façade van de stoere mannen met hun vesten en lange baarden. Dan vraag ik toch rekening te houden met de omstandigheden van de feiten. Er is toch een zeker initiatief uitgegaan van de slachtoffers. Begrijp me niet verkeerd, ze hadden het niet verdiend. Als zij niet het initiatief hadden genomen, waren de feiten misschien niet gebeurd’, pleitte Luyckx.

Ipekci zijn laatste woorden waren weinigzeggend. ‘Ik sluit me aan bij mijn raadslieden’, aldus Ipekci, die vervolgens uit de assisenzaal weggeleid werd in afwachting van de uitspraak over de straf. In de assisenzaal zaten twee Hells Angels met hun full colors aan. Ipekci groette hen met de vuist op zijn hart.

LEES OOK

Nu in het nieuws