Gematigd optimisme na gesprek Merkel en Hollande met Poetin

© REUTERS

De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn er naar verluidt in geslaagd om de Russische president Vladimir Poetin te overtuigen mee te werken aan het opstellen van een vredesplan voor Oekraïne.

Henk Tack

Wat er precies overeen gekomen is, is nog niet bekend. Het is dan ook moeilijk om van een succes te spreken of om te speculeren over de eventuele slaagkansen van een mogelijk vredesproces.

Merkel en Hollande verlieten het Kremlin in de nacht van vrijdag op zaterdag, na meer dan 5 uren intensieve gesprekken. Die gesprekken vonden plaats zonder de traditionele delegaties. Er waren zelfs geen tolken aanwezig, alles verliep in het Duits.

Een woordvoerder van Poetin mocht nadien aankondigen dat de eerste krijtlijnen voor een akkoord uitgezet waren. Zondag zou er nog telefonisch overleg plaatsvinden tussen de Russische president en zijn Oekraïnse, Franse en Duitse collega's om over de inhoud van de teksten te overleggen.

De Russen gewagen van 'constructieve en substantiële' onderhandelingen die toelieten het eens te worden over een 'mogelijk gemeenschappelijk plan' dat tegemoet komt aan de Frans-Duitse voorstellen, de voorwaarden van de Oekraïense president Porosjenko en de wensen van president Poetin.

McCain scherp

Niet iedereen is trouwens even opgezet met de aanpak van Merkel. De prominente Amerikaanse senator John McCain heeft bijvoorbeeld in een interview op de ZDF haar Oekraïnebeleid zwaar bekritiseerd. En in een interview met het Russische persagentschap Sputnik vond McCain nog een originele verklaring voor het inzetten, door het regime in Kiev, van - door de VN verboden - fragmentatiebommen: de Oekraïense regering moest wel, omdat wij haar geen andere wapens hebben gegeven, zo sloeg hij een gedeeltelijk mea culpa.

Ook de kritiek op Merkel betreft het niet leveren van wapentuig aan het Oekraïense regime. ‘Het lijkt wel of het Duitsland niets uitmaakt dat in Oekraïne mensen worden afgeslacht’, luidde het commentaar van de voorzitter van de Defensiecommissie van de Senaat in Washington, die op erg goede (financiële) voet staat met met defensielobby in de VS.

McCain wreef Merkel ook gebrek aan daden aan en zei ‘ontgoocheld’ te zijn over de houding van de Europeanen.

LEES OOK

Nu in het nieuws