Vandeurzen: ‘Extra personeel voor Antwerps crisismeldpunt’

© put

Het Antwerps crisismeldpunt van de Vlaamse overheid, dat hulp biedt aan jongeren in nood, krijgt drie extra personeelsleden. Dat heeft minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) maandag aangekondigd, naar aanleiding van de sluiting van het meldpunt wegens ‘permanente overdruk’.

svg

Maandagochtend slaakte het personeel van het crisismeldpunt Antwerpen nog een noodkreet omdat het de werkdruk niet langer aankan. Het team, dat jongeren met acute problemen bijstaat, is permanent onderbemand en liet weten dat het noodgedwongen een week de deuren sluit.

Door het uitvallen van collega’s krijgen de medewerkers de vragen van jongeren in nood niet bolgewerkt. Zo kunnen jongeren die in nesten zitten een mail sturen, chatten, telefoneren, langsgaan bij het meldpunt of zelfs een bezoek aan huis aanvragen.

Geen meldpunt, wel hulp

De sluiting van het meldpunt betekent niet dat er voor Antwerpse jongeren geen aanbod van crisishulpverlening zou zijn, onderstreept het kabinet-Vandeurzen. Zoals afgesproken voor acute crisissen worden deze week immers twee extra personeelsleden ter beschikking gesteld aan de intersectorale toegangspoort in Antwerpen, om er mee oplossingen te zoeken in crisissituaties.

Daarnaast lopen de afspraken rond het aanvragen van crisisbegeleiding gewoon verder. Partners kunnen dan weer terecht bij andere diensten, zoals het consult van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling, het Ondersteuningscentrum Jeugdzorg en bij het rechtstreeks toegankelijke aanbod, zoals crisispleegzorg of het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning.

Crisishulp aan huis

Structureel krijgt het crisismeldpunt zicht op drie extra personeelsleden. En er komt bijkomend aanbod voor Crisishulp aan Huis. ‘Die dienst zal ook samen met het meldpunt in Antwerpen bijkomende interventies kunnen doen’, aldus het kabinet-Vandeurzen.

LEES OOK

Nu in het nieuws