SP.A Gent steunt de kandidatuur van John Crombez

Bron © BELGA/radio 1

Foto: BELGA

SP.A Gent heeft zich gisteravond op een partijvergadering achter John Crombez geschaard. Ook Freya Van den Bossche steunt hem.

Freya Van den Bossche wil zich niet publiekelijk uitspreken over haar voorkeur. ‘Maar als een afdeling iemand unaniem voordraagt en ik een stemkaart heb, dan heb ik ook voor gestemd’, zei Van den Bossche daarover in het Radio 1-programma De Ochtend. Volgens haar is de keuze voor ‘redelijk wat mensen’ al duidelijk.

‘Mijn enthousiasme lijkt te betekenen dat ik zeer negatief tegenover de andere zou staan, in die sfeer zijn we beland. We moeten daar weer uit’, merkt ze op.

De tweestrijd betekent voor Van den Bossche geen verdeeldheid in de partij. ‘De sfeer onder leden is opperbest. Maar ik geeft toe dat het aan de top wat moeilijker loopt.’ Daarom hoopt ze op een ‘hoffelijke en positieve voorzittersstrijd’.

De steun vanuit Gent, met 2.400 leden de op één na grootste afdeling van de socialistische partij, is belangrijk aangezien een kandidaat-voorzitter 5.000 leden achter zich moet hebben om aan de verkiezing te kunnen deelnemen. Bovendien moeten die leden verdeeld zijn over minstens twee provincies en tien afdelingen.

Eerder besliste onder meer de Oostendse en Kortrijkse afdeling, in West-Vlaanderen, om de kandidatuur van de Oostendenaar te steunen. De leden van SP.A krijgen vanaf 1 april een brief in de bus om te stemmen. Voorlopig zijn er twee kandidaten, naast Crombez maakte huidig voorzitter Bruno Tobback zaterdag bekend zichzelf te willen opvolgen.

Door