Van Overtveldt: ‘Meeste geciteerde namen al in HSBC-onderzoek van BBI’

Bron © BELGA

Johan Van Overtveldt. Foto: BELGA

Het merendeel van de geciteerde namen in het recente Swissleaks-dossier waren al onderwerp van het onderzoek van de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI) naar HSBC. Dat heeft minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in de Kamer verklaard. De BBI is bijzonder waakzaam en volgt de zaak van dichtbij op, verzekerde hij.

Van Overtveldt kreeg vragen vanuit acht fracties over de onthullingen van de bankgeheimen van klanten van de Zwitserse bank HSBC. In juli 2010 kreeg ons land van de Franse fiscus ook al een groot aantal bancaire gegevens van de bank doorgespeeld.

De minister gaf aan dat zijn administratie haar licht laat schijnen op de nieuwe gegevens en dat met het lopende onderzoek naar Belgische cliënten van HSBC in het achterhoofd. Uit een eerste screening blijkt het merendeel van de geciteerde namen al voorwerp uit te maken van het onderzoek. Voor anderen is er blijkbaar een link met ons land, maar zijn ze elders fiscaal gedomicilieerd. De administratie zal nagaan of die domiciliëring overeenstemt met de realiteit.

Uit de vroegere gegevens werden volgens Van Overtveldt 829 dossiers geselecteerd, waarvan er 494 naar de BBI verhuisden en 335 naar de Algemene Administratie van de Fiscaliteit. Vorige maand had de BBI 193 dossiers afgesloten en bleek van 191 dossiers dat er geen extra belastingen waren gerechtvaardigd. Van de afgesloten dossiers werden er 136 bij het parket ingediend. ‘Ik denk dat dit een duidelijke illustratie is van de ernstige en doortastende aanpak van de fiscale fraude waar deze regering voor staat’, aldus Van Overtveldt.

‘Met deze cijfers overtuigt u niemand’

Karin Temmerman (SP.A) was niet onder de indruk van de uitleg van de minister. ‘U zei daarnet triomfantelijk dat 193 dossiers behandeld zijn. Wel, daarvan waren er in maart 2014, dus onder de vorige regering, al 182 afgewerkt. Met deze cijfers overtuigt u dus niemand’, hekelde ze.

Ook Stefaan Van Hecke (Groen) hoorde naar eigen zeggen veel cijfers, maar weinig concrete antwoorden. Hij en zijn fractiegenoot Jean-Marc Nollet kaartten het gebrek aan magistraten aan om fiscale dossiers te behandelen.

‘Als er niet snel versterking komt, dan staan wij hier volgend jaar, binnen vijf jaar of binnen tien jaar opnieuw met vragen, omdat een aantal van die zaken zal dreigen te verjaren of omdat de redelijke termijn zal voorbijgestreefd zijn’, waarschuwde hij.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaf in de plenaire vergadering een overzicht van de bezettingsgraad bij de fiscale magistraten. Bij de strafrechters zijn vijf van de acht plaatsen ingevuld, bij de fiscale rechters in eerste aanleg zijn 30 van de 32 plaatsen ingevuld terwijl bij de substituten zestien van de eenentwintig posten bezet zijn.

De twee benoemingen bij de fiscale rechters in eerste aanleg zullen snel plaatsvinden, terwijl bij de twee andere categorieën niet altijd kandidaten werden gevonden, aldus nog Geens, die wel van plan is vacante plaatsen opnieuw open te stellen.

Door
AANGERADEN