Chaotische State of the Union van president Zuma

Bron © BELGA
  • De linkse partijleden van EFF (Economic Freedom Fighters) clashen met de veiligheidsdiensten.

Het was een bewogen dag in het parlement van Zuid-Afrika, de dag waarop Jacob Zuma, president van Zuid-Afrika, zijn State of the Union voor het nieuwe parlementaire jaar hield.

Sommigen hadden een rode helm op, anderen waren ten teken van rouw in het zwart gehuld. Sommigen werden met harde hand door de politie uit het parlement gezet, anderen gingen uit eigen vrije wil en ten teken van protest naar buiten.

De politie was in groten getale aanwezig, omdat de linkse partijleden van EFF (Economic Freedom Fighters) - met rode werkmanshelmen op - hadden gezegd dat ze antwoorden van president Zuma wilden krijgen op hun vragen over het misbruik van overheidsgeld door Zuma.

‘Zuid-Afrika politiestaat’

EFF zegt dat Zuma voor 15 miljoen euro heeft gespendeerd aan een zwembad en een privétheater in zijn woning. EFF-baas Julius Malema verweet Zuma persoonlijke verrijking en dat was het sein voor de politie om in te grijpen en de EFF-leden uit het parlement te verwijderen. ‘Zuid-Afrika wordt nu helemaal een politiestaat’, aldus Malema. Zeven van zijn partijgenoten raakten gewond.

Waarop oppositieleider Mmusi Maimane van de Democratische Alliantie het inzetten van de politie een zware schending van de grondwet noemde, en de DA-fractie - in zwarte rouwkleding - uit eigen beweging naar buiten ging.

Zuma kon meteen de lege zetels in het parlement beginnen toespreken.

Door
AANGERADEN
Meest recent