François De Keersmaecker blijft voorzitter, Belgische Voetbalbond wordt grondig doorgelicht

François De Keersmaecker © Belga

François De Keersmaecker blijft minstens tot 27 juni de voorzitter van de Belgische Voetbalbond. De Keersmaecker werd vrijdag flink op de rooster gelegd door de raad van bestuur en het uitvoerend comité van de KBVB. Er werd geen vertrouwingsstemming gehouden over het lot van De Keersmaecker, maar de voetbalbond zal wel worden doorgelicht in een interne en externe audit. De Keersmaecker kreeg achteraf wel de wind van voren voor de financiële knoeiboel binnen de voetbalbond. 'Hij is niet capabel om de KBVB te leiden’, klonk het bijvoorbeeld bij Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe.

jvh, jtp, md

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De Keersmaecker moest vrijdag tekst en uitleg geven bij het ontslag (en de opstapvergoeding) van Steven Martens en de tegenvallende financiële resultaten van de Belgische Voetbalbond na een sportief succesvol jaar: om 11u vond een vergadering van de raad van bestuur plaats, om 13u30 was het aan het Uitvoerend Comité om vragen te stellen. Vlak voor die vergadering lekte uit dat er nog meer financiele malversaties hebben plaatsgevonden tijdens het WK. Zo zou nog een gepeperde factuur van 100.000 euro uit Brazilië in de postbus van de bond zijn gevallen, en doken er problemen op met het gebruik van VISA-kaarten (lees meer).

De Keersmaecker werd dus flink op de rooster gelegd door de sterke mannen van het Belgische voetbal. Onder andere Marc Coucke (KV Oostende), Johan Timmermans (KV Mechelen) en Bart Verhaeghe (Club Brugge) ondervroegen in het bondsgebouw de voorzitter van de KBVB. Een vertrouwingsstemming over een eventueel ontslag van De Keersmaecker kwam er uiteindelijk niet. Een interne en externe doorlichting van de Belgische voetbalbond wel.

‘Er zijn vandaag door de raad van bestuur en het Uitvoerend Comité drie beslissingen genomen', vertelde De Keersmaecker achteraf op de persconferentie. 'Ten eerste dat we het ontslag van Steven Martens vanaf vandaag als afgesloten beschouwen. Ten tweede dat er vier directeurs vanaf vandaag het dagelijks bestuur van de bond zullen waarnemen: Bob Madou (directeur communicatie en business), Paul Allaerts (technisch directeur), Tom Borgions (financieel directeur) en Filip Van Doorslaer (directeur marketing). Zij zullen rapporteren aan Gérard Linard (voorzitter van de Franstalige vleugel van de KBVB, nvdr), die zal fungeren als afgevaardigde van de raad van bestuur. Hij zal rechtstreeks aan mij verantwoording zal afleggen. En ten derde zijn er zes personen aangeduid die een interne audit zullen uitvoeren: Marc Coucke en Joseph Allijns voor de profclubs, en David Delferrière, Gaston Schreurs, Guy Craeybex en Jan Van Onsem voor de amateurclubs. Ik blijf al zeker voorzitter tot 27 juni, en daarna zullen we democratische verkiezingen houden, waarbij ik kandidaat zal zijn.’

‘We hebben drie goede beslissingen genomen', reageerde Marc Coucke, de sterke man van KV Oostende. 'Het was bij momenten een heftige vergadering, maar met een goed einde. Het is de eerste keer sinds ik in het Uitvoerend Comité zit dat we de kern van de zaak kunnen bespreken, terwijl het vroeger al te vaak over onnodige zaken ging. Nu kijken we vooruit naar de toekomst.’

‘De Keersmaecker blijft voorzitter; voorlopig geen nieuwe CEO’

‘We hebben beslist dat er eerst een interne audit komt’, aldus KV Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns. 'We hopen binnen een maand de resultaten te hebben. Daarna volgt een externe audit. Er komt voorlopig geen nieuwe CEO, maar het ontslag van Steven Martens is wel definitief. Dat is een hoofdstuk dat moest afgesloten worden. De voorzitter heeft het verhaal verteld rond het ontslag, maar niet iedereen in het Uitvoerend Comité is overtuigd van de manier waarop het ontslag is afgehandeld. De voorzitter is natuurlijk een charmante man die de onderhandelingen heeft gevoerd op zijn manier, maar sommige mensen denken dat de opstapvergoeding lager had kunnen zijn als er harder onderhandeld was.’

‘In tussentijd behouden we het vertrouwen in de huidige directeurs van de verschillende afdelingen om het dagelijkse bestuur voort te zetten. Johan Timmermans (voorzitter van KV Mechelen, nvdr.) zal het overzicht behouden tussen de verschillende afdelingen.’

Is de rust nu teruggekeerd op de bond? ‘Ik hoop het’, zegt Allijns. ‘Er wordt nu gevraagd het debat sereen te voeren. We gaan nu kijken naar de naakte cijfers. De cijfers van het afgelopen boekjaar zijn niet echt schitterend, terwijl we nog maar weinig thuismatchen (de grootste bron van inkomsten voor de KBVB, nvdr.) spelen dit kalenderjaar. Daardoor hebben we weinig financiële beweegruimte.

Bart Verhaeghe: 'Fouten zouden in normaal bedrijf niet door de beugel kunnen'

Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe toonde zich achteraf bijzonder kritisch voor De Keersmaecker. Het Belgisch voetbal is hier vandaag de grote verliezer. Er zijn ernstige fouten gemaakt bij de Voetbalbond en dat betreur ik ten zeerste. Fouten die in een normaal bedrijf niet door de beugel zouden kunnen en geen blijk geven van deugdelijk bestuur. De Keersmaecker is niet capabel om een belangrijke organisatie als de voetbalbond te leiden.Als ik in de schoenen van De Keersmaecker zou staan, zou ik in zijn plaats besluiten dat ik niet bekwaam zou zijn voor deze functie (lees de volledige reactie van Verhaeghe hier).

De Keersmaecker: 'Ik ontloop mijn verantwoordelijkheid niet'

En wat vindt De Keersmaecker nu zelf van alle kritiek die hij en de KBVB te slikken kregen? 'Ik heb het altijd als een paradox beschouwd dat we terugkwamen uit Brazilië, toch een hoogtepunt voor het Belgische voetbal, maar dat meteen daarna de heisa begon. Ik ontken niet dat er fouten zijn gemaakt bij het organiseren van het WK. Denk maar aan die beruchte paketten hotelkamers die niet opgenomen werden. Ik ontloop mijn verantwoordelijkheid ook niet, ik wil het niet onder de tafel vegen. Maar ik vind dat we dat in een groter perspectief moeten plaatsen, en niet zeggen dat alles verkeerd was. Dat ik de afgelopen dagen veel kritiek heb gekregen? Dat is het logische gevolg van voorzitter te zijn. En ik wil benadrukken: er is veel gerealiseerd: veel positieve punten, maar ook sommige negatieve. Die zal men dan in juni tegen elkaar moeten afwegen. Of ik Steven Martens teveel vrijheid heb gegeven? Je moet ook het verschil zien tussen een voorzitter en een CEO. Ik ben hier niet fulltime, en er is ook nog zoiets als een financiele directie. Maar het klopt dat ik veel vertrouwen had in Steven en dat we goed konden samenwerken (lees de volledige reactie van De Keersmaecker hier).

Maandag stapte Steven Martens op als CEO bij de KBVB. Martens, die op 1 mei 2011 Jean-Marie Philips opgevolgd had, zorgde ervoor dat de KBVB een modernere en dynamischere organisatie werd. De afgelopen maanden kreeg hij echter ook bakken kritiek. Hij werd verweten een geldverslindend en weinig transparant beleid te voeren.

Herbeleef hier de woelige namiddag bij de Voetbalbond.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten