Eerste schietpartij: 'We zijn zeker dat dit een terroristische aanval was'

Bron © AP, belga, reuters
Bij een schietpartij op een debat rond vrije meningsuiting en heiligschennis in de Deense hoofdstad Kopenhagen is een dode gevallen. Ook drie agenten zijn gewond geraakt. De politie zegt dat uit getuigenissen blijkt dat de schietpartij aan het cultureel centrum Krudttonden slechts door één man werd gepleegd. 'We zijn zeker dat dit een terroristische aanval was', zegt premier Helle Thorning-Schmidt.

Rond 15.30 uur wilde de man binnendringen op een debat over vrijheid van meningsuiting en heiligschennis in het cultureel centrum Krudttonden in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Hij geraakte echter niet voorbij de agenten die het gebouw bewaakten. Er ontstond een vuurgevecht waarbij er volgens de Deense krant Berlingske tientallen schoten werden gehoord. Er viel één dode, een man van 55-jaar. Eerst was gezegt dat het slachtoffer een veertigjarige man zou zijn, maar de politie heeft dat later gecorrigeerd. Ook drie agenten raakten gewond.

Aanvankelijk was de politie op zoek naar twee daders, die aan boord van een wagen zouden zijn weggevlucht. Het lege voertuig, een Volkswagen Polo, werd enkele uren later leeg teruggevonden, niet ver van de plaats van de aanval en vlakbij een station. Vier uur na de aanslag verklaarden de ordediensten dat 'uit de eerste getuigenissen zou blijken dat er slechts één dader was'. De klopjacht in Denemarken gaat intussen gepaard met wegversperringen en intensieve controles. Ook de grenzen met Zweden en Duitsland worden nauw in de gaten gehouden.

De politie verspreidde een foto van een atletisch gebouwde man van zo'n 25 à 30 jaar oud en ongeveer 1,85 meter groot. Hij draagt een donkerkleurige jas en een bordeaux muts. Hij heeft een zwarte tas bij zich.

De politie gaat bij het onderzoek voorlopig uit van een terroristische aanslag. Ook de Deense premier Helle Thorning-Schmidt spreekt van een aanslag. 'We zijn er nu zeker van dat deze aanval politiek gemotiveerd was en dat dit dus een terroristische aanval was', zei ze zaterdagavond.

 

 

Doelwit: Lars Vilks

De conferentie vond plaats in het cultuurhuis Krudttonden en een van de aanwezigen was de Zweedse artiest Lars Vilks, die in 2007 voor ophef zorgde door de profeet Mohammed af te beelden als een hond. De Deense politie vertelde aan Berlingske dat Vilks waarschijnlijk het doelwit was.

Lars Vilks bleef ongedeerd, zo meldt de online-editie van Jyllands-Posten. Hij was sowieso ook vergezeld van bodyguards want hij kreeg sinds zijn cartoon regelmatig doodsbedreigingen. Vilks werd na het incident weggeleid door de politie.

Franse ambassadeur ook aanwezig

De Franse ambassadeur François Zimeray, die was uitgenodigd als spreker, tweette na het voorval dat hij 'nog levend en wel was'. 

Later gaf hij ook een uitgebreide reactie aan AFP: 'De daders hadden dezelfde intentie als bij Charlie Hebdo maar ze zijn er niet in geslaagd binnen te dringen. De kogels volgen hier in het rond.'

De Franse president François Hollande heeft al contact opgenomen met de Deense premier Helle Thorning-Schmidt. En de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zal naar Kopenhagen afreizen. De schietpartij doet dan ook denken aan de aanslag op de redactie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo op 7 januari waarbij 12 personen omkwamen.Charlie Hebdo werd toen geviseerd omdat het in het verleden cartoons van Mohammed had gepubliceerd.

Door wver, msn
AANGERADEN