Dode en twee gewonden bij tweede schietpartij in Kopenhagen

Bron © BELGA, reuters, Berlinkse

Bij een tweede schietpartij aan een synagoge in het centrum van Kopenhagen is een man gedood en twee agenten gewond geraakt. Een persoon werd opgepakt., Het slachtoffer is een joodse man van 37 die instond voor de beveiliging van de synagoge. Hij en zij familie betalen een ongelooflijk hoge prijs', zegt de voorzitter van de Joodse gemeenschap in Denemarken.

De schietpartij aan een synagoge in het centrum van Kopenhagen zou het werk zijn van één mannelijke dader. Dat vermoedt de Deense politie. Die zou inmiddels één persoon hebben opgepakt. Of die arrestatie in verband staat met de schoten of met een eerdere aanslag tegen een cultureel centrum in de stad is voorlopig niet duidelijk.

Bij de schietpartij aan de synagoge werden drie personen geraakt. Het gaat om twee politieagenten, die een kogel in het been en in de arm kregen, en een derde man die geraakt werd in het hoofd. Dat slachtoffer is later overleden. Het gaat over een jonge joodse man die instond voor de beveiliging van het gebouw, zo zegt het hoofd van de joodse gemeenschap zondag.

'Hij was lid van de joodse gemeenschap en controleerde de mensen die synagoge binnenkwamen voor de bar mitswa die er werd gevierd', zegt Dan Rosenberg Asmussen, het hoofd van de gemeenschap in Denemarken. Het slachtoffer van de aanval op de synagoge werd geïndentificeerd als Dan Uzan, een 37-jarige man en gerespecteerd lid van de Joodse gemeenschap, zegt Rosenberg Asmussen aan de Deense krant Berlinske. 'Dan en zijn familie hebben een onredelijk hoge prijs betaald. We zijn dankbaar dat hij daar midden in de nacht stond.'

De dader slaagde er niet in om de synagoge, waar 80 mensen waren, binnen te geraken.

Ooggetuigen die in een bar verderop in de straat zaten, vertelden hoe ze het slachtoffer op de grond zagen liggen.

Dader doodgeschoten aan treinstation

Enkele uren later schoot de politie een man dood aan het treinstation van Noerrebro. Op een persconferentie later zondagvoormiddag zei de politie dat ze ervan uit gaat dat deze man de aanvaller van zowel de synagoge als het cultureel centrum is.De speurders denken ook dat deze man de enige dader was.
De man zou het vuur geopende hebben op agenten die hem aan zijn appartement stonden op te wachten. Die schoten terug en doodden de aanvaller. De agenten zelf zouden ongedeerd zijn.

Aanslag op cultureel centrum

De schietpartije aan de synagoge kwam er amper enkele uren na een terreuraanslag op een cultureel centrum, waar op dat moment een debat plaatsvond over islam en de vrije meningsuiting. Daarbij kwam een 55-jarige man uit het publiek om het leven en raakten drie politieagenten die de bezoekers van het centrum probeerden te beschermen, gewond.

 

Door lej
AANGERADEN
Meest recent