Nieuwe amateurbeelden tonen paniek na dodelijke aanslag

Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de aanslag op het cultureel centrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Ze tonen de paniek vlak na de schoten op de zaal waar een Zweedse cartoonist een lezing gaf. Een man ligt zwaargewond op straat en omstaanders roepen om een ambulance. Ook de politie komt in allerijl aangesneld.

Zaterdagmiddag rond 15.30 uur viel een gewapende man binnen in het cultureel centrum Krudttonden in Kopenhagen. Daar was een debat over vrijheid van meningsuiting en heiligschennis net begonnen, in aanwezigheid van een bekende Zweedse cartoonist Lars Viks. De man geraakte echter niet voorbij de agenten die het gebouw bewaakten en bij het vuurgevecht dat daarop volgde viel één dode, een man van 55. Ook drie agenten raakten gewond.

Bij een tweede aanval op een synagoge door dezelfde dader werden later drie mensen geraakt. Een joodse man van 37, die instond voor de beveiliging van het gebouw, werd in het hoofd geraakt en overleed aan zijn verwondingen. Twee politieagenten raakten gewond. Ze kregen een kogel in het been en in de arm.

De dader werd zondagochtend, na een tip van een taxichauffeur, doodgeschoten in de buurt van treinstation Noerrebro. Over de identiteit van de schutter wilde de politie aanvankelijk bitter weinig kwijt. Zondagavond werden dan toch een paar details vrijgegeven; het zou gaan om een 22-jarige man die in Denemarken geboren is. Hij stond bij de politie bekend wegens bendevorming en wapenbezit. Volgens de Deense media werd hij pas vrijgelaten uit de gevangenis.

 

 

Door jva
AANGERADEN
Meest recent