Verknalt één stad het Oekraïense vredesbestand?

‘Als het leger één kogel afvuurt, nemen we Marioepol en Kharkiv in’

© REUTERS

Nadat het staakt-het-vuren om 00.00u van start ging zondag, blijft het relatief rustig in Oost-Oekraïne. Behalve in de stad Debaltsevo, waar noch het Oekraïense leger noch de pro-Russische rebellen de wapens willen neerleggen en het bloed dus blijft vloeien.

svg

Het Oekraïense leger wil voorlopig niet beginnen met de terugtrekking van zijn zware wapens van de frontlijn in het oosten van Oekraïne. ‘De pro-Russische rebellen gaan immers door met hun aanvallen’, aldus een Oekraïense militaire woordvoerder maandag.

Omsingeld door rebellen

Vooral de gevechten rond de Oost-Oekraïense stad Debaltsevo, die zo’n 55 kilometer ten noorden van Donetsk ligt, worden er niet minder intens op. Zowel het regeringsleger als de rebellen blijven de stad bestoken met zware wapens. Momenteel worden duizenden Oekraïense soldaten - die Debaltsevo niet willen opgeven - omsingeld door de rebellen, die willen dat ze de wapens neerleggen en wegtrekken uit het gebied.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Rebellen: ‘Debaltsevo is een interne kwestie’

Om de situatie beter te kunnen inschatten, zijn enkele medewerkers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) afgereisd naar Debaltsevo. Maar daar staan ze (voorlopig) voor een gesloten deur. De rebellen willen de medewerkers geen toegang verlenen tot het gebied omdat het volgens hen ‘rebellenterritorium is nu’.

‘En omdat Debaltsevo ons gebied is, kunnen we hier blijven vechten. Dit is een interne kwestie’, klinkt het bij de pro-Russische separatisten.

Waarom Debaltsevo?

De stad Debaltsevo ligt halverwege Donetsk en Loehansk, de twee belangrijkste bolwerken van de separatisten. Vanuit die twee steden worden de zelfuitgeroepen Volksrepublieken Donetsk en Loehansk bestuurd. Als de rebellen er in slagen om Debaltsevo voorgoed te veroveren, is de verbinding tussen de twee ‘hoofdsteden’ verzekerd.

Bovendien komen in Debaltsevo alle belangrijke spoorlijnen en wegen van de regio samen. Het knooppunt geeft de heerser van het gebied een bijna ongelimiteerde toegang tot andere steden en invalswegen in Oost-Oekraïne.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten