Hackers mogen toeslaan bij Mobile Vikings

© Serge Minten

Telecomprovider Mobile Vikings roept de hackers met goede bedoelingen op om zwakke punten op te sporen en te melden aan het bedrijf. Het bedrijf maakte woensdag bekend dat het zich inschreef in het gratis HackerOne-programma. Hackers die ernstige problemen aan het licht brengen, kunnen in een latere fase misschien rekenen op een financiële vergoeding.

rdc

Hackers van over de hele wereld kunnen hun talent loslaten op een stuk van het ICT-systeem van Mobile Vikings om de zwakke punten in de code te vinden en te rapporteren. Onder meer Yahoo en Twitter maken al van het HackerOne-programma gebruik. Mobile Vikings is al enkele weken op het platform actief en gebruikers ontdekten al drie bugs. ’Het waren kleine dingen, men kon niet aan de gegevens van onze gebruikers’, zegt topman Hans Similon.

Zodra de zogenaamde ‘ethische hackers’ de bugs melden, kunnen de eigen technici de gaten dichttimmeren. Mobile Vikings vraagt de hackers wel om de privacy van de klanten niet te schenden, de systemen niet offline te halen en steeds functioneel te houden.

Financiële beloningen

Wie belangrijke bugs meldt, komt in de ‘Viking Hall of Fame’ terecht of kan gadgets krijgen. In de toekomst denkt Similon ook aan financiële beloningen, maar voorlopig moeten de hackers het voor de eer doen. ‘Maar dat is voor hen heel erg waardevol, bijvoorbeeld als ze gaan solliciteren.’

Mobile Vikings is niet de enige operator in België die ‘hackers’ inzet om foutjes op te sporen. Belgacom zegt al tien jaar ‘interne hackers’ in dienst te hebben. Het gaat om vijf mensen die alle nieuwe platformen en diensten van Belgacom testen. Telenet heeft dan weer onlangs een ’Responsible Disclosure Policy’ gepubliceerd. Daarin staan ‘spelregels’ die het mogelijk maken voor iemand die een lek gevonden heeft in de Telenetsystemen, om dat te melden aan het bedrijf zonder het risico te lopen op een strafklacht.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten