Kiev en rebellen ruilen gevangenen op frontlijn

© rr

© AP

1 / 2

In het separatistische Oost-Oekraïne zijn zaterdag 139 Oekraïense soldaten en 52 rebellen geruild. Dat heeft een journalist van het Franse persbureau ter plaatse kunnen vaststellen.

edm

De ruil, die op de frontlijn plaatsvond in de regio Loehansk, maakt deel uit van de vredesakkoorden van Minsk II, die de vrijlating van 'gevangenen en gijzelaars' van beide kampen voorziet. De Oekraïense president Petro Porosjenko stuurde het nieuws de wereld in via Twitter.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Na dagenlange gevechten in Debaltsevo konden afgevaardigden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) voor het eerst de strategisch belangrijke stad in het oorlogsgebied Donbass bezoeken. De waarnemers hadden samen met hun collega's van het Internationale Rode Kruis vijf vrachtwagens met hulpgoederen begeleid, zei OVSE-woordvoerder Michael Bociurkiv. De separatisten hadden hun veiligheid gewaarborgd. De humanitaire situatie in de regio is problematisch, zei Bociurkiv.

Kerry brengt nieuwe sancties tegen Rusland ter sprake

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft nieuwe sancties tegen Rusland ter sprake gebracht, kort voor zijn ontmoeting met zijn Britse collega Philip Hammond in Londen. De houding van Rusland ‘druist in tegen alles wat de internationale gemeenschap sinds de Tweede Wereldoorlog heeft geprobeerd te bereiken’, aldus Kerry en noemt dat 'ronduit onaanvaardbaar'.

De Verenigde Staten weten zeer goed dat Moskou de separatisten in Oost-Oekraine ondersteunt. Kerry zal volgens de Amerikaanse regering zondag van Londen verder reizen naar Genève, waar de onderhandelingen over het Iraans atoomprogramma plaatsvinden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten